Har du mottatt e-post fra Culligan? Den var fra oss.
Waterlogic Norge AS vil snart bytte navn til Culligan, og vi vil videreføre vår stolte tradisjon under et nytt navn i Norden, men allikevel internasjonalt anerkjent, som ble etablert allerede i 1936.
Rent praktisk betyr dette ingen endring for våre kunder. Alle ansatte i Waterlogic er med videre, og yter den samme gode servicen til våre eksisterende og nye kunder i området.

 • Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Påvirkes kaffesmaken virkelig av fargen på koppen?

  Publisert av ,
  Påvirkes kaffesmaken virkelig av fargen på koppen?

  Hold deg fast: Ja, slik er det faktisk. En nyere amerikansk studie viser at smaken på det du drikker påvirkes av hvilken farge koppen har.

  Av Rita Tvede Bartolomei

  Rett og slett farger i seg selv påvirker hvordan du oppfatter en smak. Du smaker ikke kun med munnen, for det du smaker blir påvirket av lukter, men også av synsinntrykk. Du smaker ganske mye med øynene også.

  Hvit kopp: Gir mer intens kaffesmak

  I 2014 sjekket forskere fra Australia og England ut om varm kaffe smakte forskjellig: Om den ble drukket fra en hvit, en blå eller en gjennomskinnelig glasskopp. Bakgrunnen for studien var en tilfeldig samtale mellom en av forskerne og en barista på en kafé. Baristaen fortalte at folk mente kaffe fra en hvit kopp smakte bitrere og sterkere enn fra en gjennomsiktig kopp.

  Når deltagerne drakk kaffen fra en glasskopp, oppfattet de den som mer søt. Kaffe fra en blå kopp smakte mildere enn fra en hvit kopp, men fortsatt mer intenst enn fra en gjennomsiktig kopp.

  Studien konkluderte slik: Alle kopper med en farge som får kaffen til å se mørkere ut, gir kaffen en psykologisk mer intens og bitter smak. Kaffe ser mørkere ut i en hvit kopp, derfor smaker den trolig mer intenst, antok forskerne.

  Fargerike kaffekopper på trebord over grungebakgrunn

  Kaffe er en populær drikk: Men lite forskning på koppfarge

  Flere lignende studier har blitt utført på smak og farger, men få studier har blitt gjort på farge på kopper og oppfattelse av kaffesmak. Forskerne fra Australia mener det er rart at få studier eksisterer på hvordan farger på koppen kan påvirke kaffesmak: Kaffe er tross alt etter vann, den mest populære drikken i verden. Hver eneste dag drikkes rundt 400 milliarder kopper kaffe globalt.

  Likevel ble det forsket på kaffesmak og koppfarge for over 40 år siden. Allerede i 1979 fant sveitsiske forskere nemlig ut at helt lik kaffe smaker fullstendig forskjellig: Om den blir drukket fra en brun, rød, blå eller gul kopp. 200 mennesker var med i forsøket. 73 prosent av deltagerne synes kaffe smakte for sterkt fra en brun kopp, mens 80 prosent av de kvinnelige (!) deltagerne mente kaffe fra en rød kopp fikk den til å smake mer aromatisk og fyldig. Den gule koppen fikk kaffen til å smake for svakt, mens den blå ga kaffen en mildere smak.

  Er ikke kaffen helt varm? Kanskje bør du drikke den fra en rød kopp

  Men det er mer enn smak som påvirkes av fargen på koppen. I 2012 ville to franske forskere finne ut om kaffe opplevdes varmere fra blå, grønn, gul eller rød kopp. Hva tror du konklusjonen ble? Jo, 38 prosent av deltagerne i studien mente kaffe fra en rød kopp føltes varmere, etterfulgt av gul, grønn og blå.

  Om vi opplever farger som kalde, varme – lyse eller mørke- gir derfor klare utslag på hvordan vi opplever smak og varme.

  Så var det dette med kontrasteffekten mellom mørke og lyse farger. Kontrast påvirker virkelig smaken på det du drikker eller spiser.

  En spansk-britisk studie fra 2011 viste at det er selve kontrasten som gir utslag på smak. De fant ut at jordbær-mousse servert fra en hvit tallerken smaker mer intenst, bedre og søtere -enn fra en svart tallerken. Formen på tallerkenen hadde ingenting å si for smaken. Så dette er kanskje grunnen til at de fleste spisesteder i hele verden bruker hvite tallerkener?

  Rød varm kopp kaffe på svart

  DRAKK FARGET HVITVIN: Hørt om farge-eksperimentet som lurte vinkjennere?

  Selv eksperter på smak og aroma kan bli lurt av øynene sine, slik 54 vinsmaker-studenter ble i 2001.

  Lyst på kaffe hver dag på jobb? Her er 5 forslag til kaffemaskin fra Waterlogic

  • For espresso-elskere: Espresso-maskiner med og uten vannkobling – med hele bønner. Ekstra velegnet til å lage melkebaserte kaffedrikker for fyldig smak. Se hele utvalget her.
  • For traktekaffe-elskere: Ferskbrygg-maskiner som brygger kaffe fra nykvernede, hele bønner: Optifresh Bean. For ferskbrygg-maskiner uten kvern: Optifresh-kaffemaskin.
  • For kjapp kaffe-elskere: Da er en instant-kaffemaskin et økonomisk valg som krever lite vedlikehold. Se hele utvalget her.
  • For miljøvennlig kaffe-elskere: Waterlogic er i dag Norges eneste leverandør av Svanemerket kaffe-tjeneste. Finn mer ut om den her. Leveres både som espressokaffe- og traktekaffe-løsning.
  • For kvernede bønner-elskere: Her finner du både espresso-kaffemaskiner og ferskbrygg-kaffemaskiner.