• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Piff opp kaffen med 4 ulike ingredienser

  Publisert av ,
  Piff opp kaffen med 4 ulike ingredienser

  Visste du at kaffen får en ekstra smaksdimensjon ved å tilføye små mengder salt, kakaopulver, ekstrakter og krydder?

  Av Rita Tvede Bartolomei

  Alle smakstilsetningene under er basert på å blandes inn med nok kvernet kaffe til en hel kaffekanne. Så da er det bare å slå seg løs:

  Ingrediens 1: Kakaopulver

  Kaffebarer bruker ofte søt sjokoladesirup for å lage kaffe mocha, men et lite hint av kakao gir en helt annen type piff til kaffen. Prøv ut dette neste gang du kverner opp kaffebønner til en kanne med kaffe: Tilsett 1 til 1,5 spiseskje med usukret kakaopulver til de kvernede kaffebønnene. Du vil merke at kaffen får et ørlite preg av kakao. For enda mer kos, kan du også tilsette en klatt med krem i koppen: Rett og slett voksen-kakao på høyt nivå.

  Kakaopulver

  Ingrediens 2: Salt

  Litt salt i sjokolade eller karameller tar gjerne søtsakene til nye høyder. Men du kan gjerne prøve ut en veldig liten mengde salt, blandet med kvernet kaffe. Her er det virkelig snakk om små mengder salt: 1/8 teskje med salt som blandes inn med kvernet kaffe som skal brukes til å lage en kanne. En ørliten mengde salt kan gjøre kaffen litt mindre syrlig og rundere.

  Salt

  Ingrediens 3: Ekstrakter

  Kun 1 teskje med flytende ekstrakt som blandes inn med kvernede kaffebønner, er nok til å gi en spennende, ny smak til kaffen din. I Norge er folk flest ikke så kjent med å bruke ekstrakter, og et godt eksempel er nok hyppig bruk av vaniljesukker: Mange bruker vaniljesukker (de fleste er syntetisk fremstilte), men få anvender ekte vaniljeekstrakt til kaker og drikker. Vaniljeekstrakt gir derimot en bedre vaniljesmak, siden ekstrakten er konsentrert og fremstilles av ekte vaniljestenger. Smak fra ekstrakter er også mer «elegant» og diskré. Noen norske nettbutikker og helsekostbutikker har ekstrakter til salgs, men det kan ofte være en god idé å lage dem selv: Mye billigere og veldig enkelt. Om du har lyst til å lage ekstrakter selv; kan du gå sjekke ut disse oppskriftene på blant annet mandelekstrakt, vaniljekstrakt og sitronekstrakt. Eller denne som viser en enkel oppskrift på kokosekstrakt. En ekstrakt lages ved å bruke ingredienser som kokoskjøtt, vaniljestenger eller skall fra en sitrusfrukt (zest), og legge det til trekking i sprit (som vodka eller rom). Etter cirka en måned trekking har du en ekstrakt som kan brukes som smakstilsetning der du ønsker det. Her er en norsk oppskrift på vaniljeekstrakt.

  Ekstrakter

  Ingrediens 4: Krydder

  Her kan du slå deg løs med kanel, kardemomme, allehånde – eller kanskje nellikspiker? Neste gang du brygger deg en hel kanne med kaffe, kan du tilsette ¼ teskje med kvernet krydder til den kvernede kaffen. Noen vil kanskje ønske mer kryddersmak, så dette er egentlig kun snakk om smak og behag: Tilsett så mye som du ønsker. Krydret kaffe er perfekt i julehøytiden.

  Hvilke kaffemaskiner er våre mest populære?