Waterlogic Norge AS har skiftet navn til Culligan Norge AS. For våre kunder medfører dette ingen praktiske endringer. Denne nettsiden oppdateres ikke lenger og vil snart bli avviklet. Besøk vår nye nettside på www.culligan.no.
  • Be om et tilbud
  • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

    Plast i drikkevann

    Publisert av ,
    Plast i drikkevann

    Over hele verden er drikkevann fra kranen forurenset med plast. Ifølge ny undersøkelse fra Orb Media, viser så mye som 72% av alle prøver, tatt i Europa, funn av mikroplast. Disse ørsmå partiklene vaskes ut i havet, hvor de flyter rundt som en enorm, skadelig “suppe” før de finner veien tilbake til oss.

    Plast er overalt hvor vi befinner oss, fra sko og klær til vannet vi drikker. Vi vet ikke enda hvordan plasten påvirker helsen eller hvordan det kommer seg inn i drikkevannet vårt, men det som derimot er sikkert, er at havet og luften er full av plast. Trolig slippes mikroplasten ned i drikkevannet gjennom regndråper. Med andre ord, det regner plast! Ifølge forskerne kommer til å være mer plast enn i dyr i havet innen 2050. Plast som slippes ut i vannet, blir ført verden rundt med havstrømmene. Den lille stillehavsøya Henderson for eksempel, er dekket med nesten 18 tonn plast som har drevet i land. Forskerne fant flasker og drikkekasser fra blant annet Tyskland og New Zealand.

    Plastic Fantastic – et verdensomspennende problem

    Plast i drikkevann

    De praktiske plastproduktene har gått fra å være et fantastisk hjelpemiddel, som forenklet hverdagen betraktelig, til en av de største miljø- og helsetruslene vi står ovenfor. Nøyaktig hvilken effekt mikroplasten har i kroppen vår er vanskelig å si, ettersom forskerne enda ikke vet langtidseffekten av denne eksponeringen. Hvor mye mikroplast det finnes i drikkevannet, varierer fra land til land. På verdensbasis inneholdt i gjennomsnitt 83% av prøvene partikler med plast. Testene ble tatt på fem kontinenter. Problemet med plast ar det ikke forsvinner, men brytes ned i ørsmå biter som finnes i luften vi puster, maten vi spiser og nå også vannet vi drikker. Så hvor kommer plasten fra og er det noe vi kan gjøre?

    • Syntetiske fiber fra vaskemaskinen: Fleece og andre syntetiske materialer slipper ut tusenvis av mikroskopiske fiber hver gang de vaskes. Dersom du ikke har mulighet til å kun bruke naturlige materialer, fås det kjøpt spesielle vaskeposer som skal fange opp mikroplasten. Plast fra klær slippes også ut i luften når de er i bruk.
    • Støv fra dekk: Plast slippes ut gjennom dekkstøv og lekker ut i elver og fjorder. Ifølge undersøkelsen, produseres det et kilo med dekkstøv her i Norge per innbygger, voksne så vel som barn, hvert eneste år. Har du mulighet til å benytte kollektivtransport, er dette enda en grunn til å la bilen stå.
    • Plastavfall i naturen: Ifølge undersøkelsen, slippes minst 8 millioner tonn med plastavfall ut i havet hvert år. Avfallet består av blant annet engangsbestikk, flasker og sugerør som brytes ned til ørsmå plastartikler, som igjen finner veien tilbake til drikkevannet og maten vår. Plukk opp avfall når du ser det, og enda bedre – velg smarte gjenbruksløsninger som reduserer plastforbruken vår.
    • Kosmetikk og tannkrem: Enkelte produkter inneholder tusenvis av små plastkuler som slippes ut i naturen via sluken. Plasten finnes hovedsakelig i tannkrem, skrubber og rensekremer. Det er vel verdt å en nærmere titt på hvilke stoffer favorittproduktene dine inneholder.

    Slipper Norge unna?

    Det skal umiddelbart bli iverksatt tester på springvannet i Norge, har miljøminister Vidar Helgesen (H) sagt til Dagbladet.no. For øyeblikket er det ikke kartlagt om og hvor mye mikroplast vi har i drikkevannet vårt, men forskere fra både NTNU og SINTEF mener at det ikke er overraskende om prøver avdekker funn her til lands også. I gjennomsnitt viste funnene fra Orb Media at mikroplastandelen per 500 milliliter vann i Europa er ”1,9 antall plastfiber”. Det som forskerne derimot er soleklart enige om, er at plastavfall er et verdensomspennende problem som alle land må stå sammen om for å kunne løse.