Har du mottatt e-post fra Culligan? Den var fra oss.
Waterlogic Norge AS vil snart bytte navn til Culligan, og vi vil videreføre vår stolte tradisjon under et nytt navn i Norden, men allikevel internasjonalt anerkjent, som ble etablert allerede i 1936.
Rent praktisk betyr dette ingen endring for våre kunder. Alle ansatte i Waterlogic er med videre, og yter den samme gode servicen til våre eksisterende og nye kunder i området.

 • Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Så mye vann må til for å produsere flaskevann

  Publisert av ,
  Så mye vann må til for å produsere flaskevann

  For å produsere en flaske med vann kreves det mye vann. Faktisk kreves det ofte mer enn dobbelt så mye enn det vannflasken inneholder. Avhengig av produksjonsmetode er det ofte snakk om alt fra 2 til 11 ganger mer vann enn det som er på flasken.

  Ifølge amerikanske tall fra Business Insider, krever produksjon av flaskevann 5 til hele 11 ganger mer vann enn det flasken inneholder. Siden Norge har gjenbrukbare panteflasker er vannforbruket heldigvis noe mindre: Rundt 2 liter vann per liter med flaskevann. Men hvorfor er det slik?

  Vann går til spille under produksjonen

  Noe skyldes filtrering av vannet som skal fylle flasken, som ofte krever 9 ganger mer vann enn flasken rommer. Men også prosessen med å produsere plastflasken krever dobbelt så mye vann som volumet av vannet i flasken. Andre tall, fra den internasjonale flaskevannsbransjens egen undersøkelse fra 2013, viser at nord-amerikanske flaskevannsprodusenter må bruke 1,39 liter vann per liter vann med flaskevann. Organisasjonen Freshwater Watch opererer med tallet 3 ganger så mye vann i produksjonen av en flaske med flaskevann.

  For selv om det går til spille ulike mengder vann i produksjonen av flaskevann – alt etter hvilken produksjonsmetode flaskevannsprodusenten benytter seg av - er det helt klart at flaskevann som minimum alltid bruker dobbelt så mye vann som det ferdige produktet i flasken: Drikker du 10 liter flaskevann, kan du være ganske sikker på at disse literne med vann i alle fall har krevd 20 liter vann – og enormt mye energi.

  Energikrevende flaskevannsproduksjon

  Bryggeriforeningen i Norge fortalte allerede i 2007 til Dagsavisen at det kreves 2 liter vann for å produsere 1 liter med flaskevann: Rett og slett fordi vann må anvendes for å vaske gjenbruksflaskene først. Bransjeorganisasjonen Norsk Vann beskrev i 2017 flaskevann som både dyrt og svært energikrevende.

  - Det krever opptil 2000 ganger så mye energi å produsere flaskevann som kranvann, sa direktør Toril Hofshagen i Norsk Vann til NRK, i en artikkel om å kutte ned på personlig plastforbruk.

  Vannsparing blir viktigere – også som forretningsstrategi

  I Norge er vann en ressurs som lenge har blitt sett på som utømmelig, men miljøorganisasjoner som Naturvernforbundet minnet i 2018 om at grunnvannsnivåene aldri har vært lavere i Norge. Ikke kun naturvernere har viet mer oppmerksomhet til mindre vannsløsing: Enten det er snakk om å ikke la kranen renne for lenge, installere sparedusj eller vanne mindre i hagen. For vannfotavtrykket til privatpersoner og virksomheter har blitt et populært tema de siste årene. Når har også næringslivet forstått av vannfotavtrykket er en viktig del av bærekraftstrategiene til en bedrift.

  Vet du hvor mye vann du forbruker i døgnet? Snittvannforbruket til deg og meg er rundt 180 liter vann hvert eneste døgn. Det er faktisk nær dobbelt så mye som danskenes 100 liters forbruk i døgnet, viser SSB-tall fra 2018.

  Vanndispenser
  Ønsker du å kunne tilby kaldt og velsmakende vann til dine kunder? Se vårt utvalg vanndispensere her