Har du mottatt e-post fra Culligan? Den var fra oss.
Waterlogic Norge AS vil snart bytte navn til Culligan, og vi vil videreføre vår stolte tradisjon under et nytt navn i Norden, men allikevel internasjonalt anerkjent, som ble etablert allerede i 1936.
Rent praktisk betyr dette ingen endring for våre kunder. Alle ansatte i Waterlogic er med videre, og yter den samme gode servicen til våre eksisterende og nye kunder i området.

 • Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Så mye kaffe drikker norske datautviklere på jobb

  Publisert av ,
  Så mye kaffe drikker norske datautviklere på jobb

  Nordmenn som jobber med koding og programmering er glade i kaffe. Men det er en forskjell mellom fullstack-utviklere og de som som jobber med frontend og backend.

  Av Rita Tvede Bartolomei

  Så mye kaffe drikker norske datautviklere på jobb

  I 2019 gjennomførte Norges første nettavis for utviklere, Kode 24, en spørreundersøkelse blant sine lesere: Hvor mye kaffe drikker kodere seg egentlig gjennom, i løpet av en vanlig arbeidsdag?

  Kun 1 prosent drikker 10 kopper kaffe hver arbeidsdag

  Fasiten var at snittet lå på rundt 3,5 kopper per dag. I alle fall i følge de 653 utviklerne som besvarte undersøkelsen. Men dette antallet er kun gjennomsnittet.

  Veldig mange drikker faktisk så mye som 4 kopper kaffe om dagen (18 prosent), og 16 prosent drikker 5 kopper kaffe om dagen. Kun 1 prosent drikker så mye som 10 kopper kaffe hver dag, mens 7 prosent drikker 6 kopper kaffe.

  Da er det betryggende for storkonsumentene blant utviklere å vite at nyere forskning viser at selv store mengder kaffe (opp mot 25 kopper om dagen) ikke er farlig for hjertet. Det kom en britisk studie fram til i 2019.

  Utviklere som befinner seg i Stavanger, drikker mest kaffe blant utviklerne i undersøkelsen, tett etterfulgt av utviklere i Bergen. Akershus tar tredjeplassen, mens Oslo ender opp på fjerdeplass med 3,3 kopper kaffe om dagen.

  Konklusjonen er klar: Kodere er like glade i kaffe som resten av befolkningen i Norge (og kanskje litt mer). Snittet for alle nordmenn er rundt 3,1 kopper kaffe om dagen.

  Men hva med typen koding og kjønnsforskjeller?

  Undersøkelsen viste også at frontend-utviklere drikker mer kaffe enn fullstack- og backend-utviklere (se faktaboks for en liten forklaring på hva programmeringsbegrepene betyr).

  Så mye kaffe drikker norske datautviklere på jobb

  Så mye kaffe drikker norske datautviklere på jobb

  Forskjellen er derimot ikke enorm mellom de ulike typen utviklere og kodere: 3,7 kaffekopper på frontend-utviklerne, 3,5 kaffekopper på fullstack-utviklerne og 3,3 kaffekopper på backend-folket.

  Det er også vesentlig forskjell mellom kvinnelige og mannlige utviklere. Gjennomsnittet for mennene i spørreundersøkelsen var 3,6 kopper kaffe. Snittet for kvinnene er på kun 2, 1 kopper kaffe om dagen på jobb.

  Menn generelt drikker mer kaffe

  Dette stemmer med hva forskere fra USA kom frem til for få år siden, da det i 2013 ble undersøkt hva slags kaffevaner amerikanske menn og kvinner hadde: Menn drikker noe mer kaffe enn kvinner.

  Også i Norge er trenden helt klar, viste en IPSOS-undersøkelse fra 2020: Ja, menn drikker litt mer kaffe enn kvinner.


  Hva betyr data-begrepene?

  Frontend: Det er delen av en nettside/app/dataprogram som du faktisk ser når du bruker den. Det som er synlig for deg og «foran» deg. Derav ordet «front».

  Backend: Det er delen av en nettside/app/dataprogram som ikke er synlig for deg som bruker nettsiden. Det er strukturen i systemet og databasen. Det som ligger «bak» det synlige du ser.

  Fullstack-utvikler: Dette er en utvikler som faktisk mestrer både «baksiden og forsiden». En programmerer, eller koder, som kan utvikle begge deler.

  Koder: En person som skriver eller utvikler en programkoder kalles en koder. Å kode er rett og slett en forkortelse for «å skrive programkode». Koding er kun en liten del av programmering: Les mer om programmering her.

  Kilder: ForklarMeg og Store Norske Leksikon.


  Likte du denne artikkelen?

  I Waterlogic-bloggen vår kan du lære mer om både kaffe og vann.