Kaffe var fremmed for de fleste europeere frem til siste halvdel av 1600-tallet. Det var først i siste halvdel av 1700-tallet at kaffe kom til Europa. Den ble enda mer tilgjengelig utover 1800-tallet.
- Lenge var kaffe veldig dyrt, men utvidet plantasjeproduksjon førte til billigere kaffe. Dette har dessverre et trist bakteppe, siden det var slavedriften som muliggjorde den effektive masseproduksjonen av både kaffe og sukker. Kaffen man først drakk i Norge og Europa var kokekaffe, forklarer historiker Ragnhild Hutchison, som er tilknyttet Norsk Lokalhistorisk Institutt, ved Nasjonalbiblioteket i Oslo. Hun har blant annet en doktorgrad i norsk økonomisk historie.
Hutchison skriver jevnlig en historisk blogg for Forskning.no, der mat og drikke også er tema.
Den ble en erstatning for sprit. Dessuten har kaffe en oppkvikkende effekt, noe som var gunstig for folk som trengte å jobbe lange økter i den fremvoksende industrien.
- I England drakk man sterk te med melk og sukker, som ble sagt å gi en boost til den industrielle revolusjonen: Rett og slett ved å gi både varme til kroppen og ny energi til arbeiderne, sier Hutchison.
Og så kom pulverkaffen
Pulverkaffen ble funnet opp av franskmennene sent på 1800-tallet, men ble etter første verdenskrig også en suksess blant sivile i Europa.
At det var så enkelt å helle varmt vann over pulveret var nok en viktig forklaring. De mange årsakene til at kaffe ble mer og mer populært i Europa, kan du lese mer om i en artikkel i Historie.no.
Europas beste kaffe?
Men hvor skal du dra i Europa om du vil smake den beste kaffen i dette århundret?
Her er meningene mange, men ifølge en artikkel i Dagbladet fra 2014, er det Porto i Portugal du skal reise til da.
Byen ble kåret til beste destinasjon i Europa i 2014, ble kulturhovedstad i 2001, og fikk i 2013 utmerkelsen «Travellers' Choice» på Tripadvisor.
Portvinsbyen er kjent for sin kaffekultur og sine fine kafeer og kaffebarer.