• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Slik påvirkes kaffesmaken av søtningsmidler

  Publisert av ,
  Slik påvirkes kaffesmaken av søtningsmidler

  Hva sier ekspertene om bruk av ulike typer søtningsmidler i kaffen? Ikke minst: Hva gir egentlig best smak?

  Av Rita Tvede Bartolomei

  Slik påvirkes kaffesmaken av søtningsmidler

  Mange liker kaffen helt svart. Rett og slett uten noe annet oppi koppen: Uten melk. Uten fløte. Uten sukker. Uten søtningsmidler.

  Men det er fortsatt mange som synes kaffe smaker for kraftig eller syrlig uten noe søtt i kaffekoppen. De som passer på kaloriinntak og tannhelse, vil ofte velge søtningsmidler i stedet for sukker.

  Kanskje drikker du gammel kaffe?

  Jamie van Dam og Les Kuan arbeider ved The Canadian Barista Institute: Et lærested for baristaer i Canada. De to forteller at mange har dårlig erfaring med kaffe, fordi de har drukket kaffe tilberedt fra gamle bønner. Eller de har drukket kaffe som har stått for lenge, og blitt sur og bitter.

  - Mange mener kaffe smaker bittert, fordi de drikker kaffebønner av dårlig kvalitet. Som i tillegg kan ha vært bearbeidet og brent på en lite gunstig måte.

  Noen drikker også kaffe fra kaffebønner som er gamle. Alle disse faktorene gir ekstremt bitter kaffe, som da drikkes mest av alt for koffeinets skyld, sier Jamie.

  Råd fra baristaene

  Drikker du gammel, bitter kaffe, vil søtningsmidler eller sukker gjøre kaffedrikken mer enkel å drikke (bokstavelig talt). Men sukett og sukker vil fortsatt ikke skjule dårlig kaffesmak, påpeker baristaene.

  - Kaffe fra gamle kaffebønner, og kaffe som har stått for lenge, vil alltid smake mer flatt, bittert og sterkt. Derfor oppfordrer vi alle som tror de trenger mye sukker, søtning eller melk, til å prøve kvalitetskaffe, brygget riktig og med ferske bønner først, sier Les.

  Noen kaffetyper har mer naturlig sødme

  Slik påvirkes kaffesmaken av søtningsmidler

  Slik påvirkes kaffesmaken av søtningsmidler

  Først og fremst er det viktig å skille mellom kaffetyper, og hvor «syrlige», «fruktige» eller «sødmefylte» de oppfattes. Hvordan kaffen smaker med søtningsmidler (eller sukker) kommer også an på kaffetypen, påpeker forsknings- og utviklingsleder for den amerikanske kafékjeden, Colombia Coffee Roasters.

  - Mørkbrente, konsentrerte kaffetyper som espresso, kan bli mindre kraftige og smake mindre bittert med søtningsmidler eller sukker, påpeker Laura Christian.

  Hva påvirker smaken mest: Sukker eller søtningsmidler?

  Ulikheter i smak etter søtning, avhenger dessuten av om du velger helt vanlig sukker (brunt eller hvitt), naturlige søtningsmidler (slik som honning eller agavesirup), eller kjemisk fremstilte søtningsmidler (slik som aspartam eller sukralose).


  Stevia blir fremstilt fra bladene til steviaplanten, men gjennomgår en kjemisk foredlingsprosess, og kan derfor ikke betegnes som like naturlig som honning. Hovedregelen er at brunt sukker gir en tyngre, dypere og mer kompleks søt kaffesmak. Derfor påvirker faktisk brunt sukker kaffesmaken mest. Men honning gir dessuten den helt karakteristiske honningsmaken til kaffen. Noen søtningsmidler kan i tillegg oppfattes som mer bitre, veldig søte og «kunstige» i smaken.

  Kaffesmak er veldig personlig

  Her er det egentlig personlig smak som er hovedregelen for hva du skal ha i kaffen din, mener Laura Christian. Det er ikke noe som heter rett eller galt. Bruk sukker om du liker det, bruk gjerne sukett, og bruk gjerne melk eller fløte i kaffen din.

  - Kaffe er super-subjektivt. Alle har sine egne preferanser for hvor søt de vil ha kaffedrikken sin. På kafeene våre oppfordrer vi kundene våre til å drikke kaffen sin akkurat slik de vil ha den, sier hun.

  Slik påvirkes kaffesmaken av søtningsmidler

  Likte du denne artikkelen?

  I Waterlogic-bloggen vår kan du lære mer om både kaffe og vann. Visste du at Waterlogic har 9 ulike kaffetyper å velge mellom til din arbeidsplass? Ta en titt på vårt utvalg av Intermezzo-kaffe her.