• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Slik påvirker klimaendringene kaffeproduksjonen i verden

  Publisert av ,
  Slik påvirker klimaendringene kaffeproduksjonen i verden

  Klimaendringene påvirker også verdens kaffeproduksjon. Spesielt den ettertraktede Arabica-kaffeplanten vil rammes hardest. Kommunikasjonsrådgiver Bjørn Grydeland i Norsk Kaffeinformasjon sier bransjen tar utfordringen på alvor.

  - Det er ingen tvil om at verdens kaffeindustri tar problemstillingen på alvor. Derfor investeres det betraktelige midler for å ruste verdens kaffeproduksjon til å møte både økende etterspørsel og klimautfordringene som truer. Kaffe er i utgangspunktet et billig produkt og vi må forvente at prisen vi gå opp. Hvordan norske forbrukere vil reagere er vanskelig å si. Men det er jo generelt økt betalingsvilje for kvalitetsprodukter, sier Grydeland.

  I internasjonal sammenheng har klimautfordringen lenge vært på dagsorden, og Norsk Kaffeinformasjon arrangerte et stort seminar i 2017 hvor dette temaet ble belyst fra flere perspektiver.

  Flere krysninger av arter?

  Robusta-planten produserer mer kaffebønner enn Arabica-planten, og er mindre sårbar for skadedyr og sykdom. Den trenger ikke de samme optimale forholdene mellom varme og fuktighet. Men den har også bitrere smak, og mer koffein. Robusta regnes i tillegg som en kaffetype av lavere kvalitet.

  - Jeg tror vi vil se nye og mer hardføre kaffesorter fremover. Sannsynligvis vil vi også oppleve at andelen Robusta-kaffe fortsetter å øke på markedet. Mange vil mene at dette vil føre til dårligere kvalitet, men det skal bli spennende å se. Robusta-andelen på det norske markedet har til nå alltid vært svært lav, tilføyer Bjørn Grydeland.

  Han sier norsk kaffeindustri består av forholdsvis små aktører som kjøper kaffe av høy kvalitet.

  - Deres relasjoner til produsenter er gode og de er villige til å betale for kvaliteten. Således har ikke norske kaffebrennerier uttrykt så stor bekymring for tilgangen på kaffe, sier Grydeland.

  Økt temperatur – mer regn

  Allerede for over fem år siden kom klimaendringenes påvirkning på verdens kaffeproduksjon på medias dagsorden. Temaet ble blant annet belyst i en artikkel produsert av NRK for Forskning.no i 2011.

  Temperaturen i Colombia, som etter Brasil er den største Arabica-produsenten i verden, har steget med 0,56 grader celcius de siste tretti årene. I noen fjellregioner har økningen vært dobbelt så høy, ifølge Cenicafé som er Colombias nasjonale forskningssenter på kaffe.

  - Dette kan utgjøre en stor forskjell for kaffeplanten. Selv om temperaturen øker bare litt, kan det forstyrre veksten og føre til mer sykdom, uttalte Néstor Riaño ved Cenicafé, til Forskning.no.

  Når det i tillegg kommer 25 prosent mer nedbør enn tidligere, får det negative konsekvenser for blomstring av kaffeblomstene, og modning av kaffebønnene.

  temperatur

  Trenger perfekte forhold

  Riktig kombinasjon av temperatur, regn og tørke må til for at kaffeplanter skal produsere bønner som modnes riktig og beholder smaken.

  Varmere vær og mer nedbør, fører også til økte problemer med sopp og skadedyr. I et intervju med New York-times i 2011 uttalte kaffespesialist Peter Baker at kaffeproduksjonen er truet av global oppvarming.

  Utsiktene for Arabica-kaffen er spesielt dårlig. Han er kaffespesialist ved CABI, en internasjonal jordbruks- og miljøorganisasjon i Storbritannia.

  Må fortsette øko-trenden

  Markedssjef i Waterlogic, Henning Nilsen, sier det er vanskelig å forutsi akkurat hvor hardt klimaendringene vil ramme kaffeproduksjonen i verden. Men han tror norske forbrukere vil være villige til å betale mer for å få kvalitetskaffe.

  Henning Nilsen

  - Det vil uansett være viktig at flere aktører går over til en bærekraftig produksjon av kaffe. Her har Waterlogic en viktig rolle for å påse at våre leverandører har gode produksjonsmetoder for sin kaffe. Den største utfordringen er så klart at etterspørselen etter kaffe stadig øker. Men en fordel her er at der etterspørselen øker mest, slik som flere land i Asia, drikkes det derimot også mer Robusta-kaffe. Tradisjonsmessig drikkes det jo i tillegg mer te her, og alle vil nok ikke gå fullstendig over til kaffe, sier Henning Nilsen.

  Hvilke konsekvenser eventuelt økte priser får innen det store profesjonelle markedet, er vanskelig å si, ifølge Bjørn Grydeland.

  - Men her vil ofte pris være utslagsgivende, og man kan frykte en negativ konsekvens dersom kaffe kun blir sett på som en kostnad. Skulle det gå riktig ille med verdens kaffeproduksjon vil trolig kaffe bli et luksusprodukt som vi unner oss innimellom, sier han.

  Stikkord om klimaendringer og kaffe