Har du mottatt e-post fra Culligan? Den var fra oss.
Waterlogic Norge AS vil snart bytte navn til Culligan, og vi vil videreføre vår stolte tradisjon under et nytt navn i Norden, men allikevel internasjonalt anerkjent, som ble etablert allerede i 1936.
Rent praktisk betyr dette ingen endring for våre kunder. Alle ansatte i Waterlogic er med videre, og yter den samme gode servicen til våre eksisterende og nye kunder i området.

 • Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Slik «smitter» gamle kaffebønner ny kaffe med dårlig smak

  Publisert av ,
  Slik «smitter» gamle kaffebønner ny kaffe med dårlig smak

  Hvorfor smaker kaffen fortsatt vondt etter at du har tømt kaffemaskinen for gammel kaffe? Det mange ikke vet er at gammel kaffe gir usmak til ny kaffe: Rett og slett kryssmitte.

  Av Rita Tvede Bartolomei

  Slik «smitter» gamle kaffebønner ny kaffe med dårlig smak

  God kaffesmak starter nemlig ikke kun med nymalt kaffe i maskinen, eller helt nye kaffebønner i bønneholderen.

  Når nytt smaker gammelt

  Her får du vite detaljene som har mer å si enn du kanskje trodde:

  - Siden kaffebønner inneholder fett, klistrer disse oljene seg fast inne i både kvernen og bønnebeholderen. Er ikke beholderen ren før nye kaffebønner helles oppi, vil dårlig smak smitte over på den nye kaffen. Har maskinen kvernet gamle kaffebønner over lenger tid, vil også kaffekvernen i seg selv ha kafferester som gir usmak til nye kaffebønner, forklarer Alexander Bottegaard, produktutvikler av kaffe for Waterlogic og utdannet barista.

  Men må jeg rense bønnekvernen selv?

  Alexander Bottegaard forteller at å rense bønnekvernen selv, nei, det må du virkelig ikke gjøre. Waterlogics serviceavtale sikrer deg alltid god oppfølging fra teknikere, som besøker bedriften en gang i måneden.

  - Da åpner vi opp kvernen, og renser den manuelt ved behov. Men i 90 prosent av tilfellene der gammel kaffe er problemet, er det bare å kaste kaffen, og kjøre kvernen tom før nye kaffebønner fylles på. Serviceteknikerne renser kvernen kun når kunden bemerker at smaken er dårlig, sier han.

  Et godt råd er å ikke helle på for mange kaffebønner av gangen i beholderen. Det er bedre å fylle på med nye bønner jevnt og trutt.

  - Fyll på kaffebønner til rundt 3 dagers bruk, sier Bottegaard. Kaffebønnene bevarer smaken bedre i en åpnet, men lukket pose.

  Slik «smitter» gamle kaffebønner ny kaffe med dårlig smak

  Slik «smitter» gamle kaffebønner ny kaffe med dårlig smak

  - Her har de mindre oksygen rundt seg, og er heller ikke utsatt for lys, sier han.

  Bønnebeholderen må også holdes ren

  Likevel er det viktig at du husker på å vaske bønnebeholderen jevnlig. Gjerne så ofte som en gang i uken, eller toppen hver 14. dag.

  - Bønnebeholderen kan du vaske for hånd med oppvaskmiddel og vann, eller du kan putte den i oppvaskmaskinen. La beholderen bli helt tørr før du setter den på igjen, sier han.

  Selv om bønnebeholderen kun inneholder hele kaffebønner, og ikke finmalte kaffekortn, så vil harskt fett fra gamle bønner faktisk smitte over på den nye kaffen.  Gammel kaffe avgir dårlig lukt og dårlig smak til ny kaffe. Mange ganger oppdager vi at kunder som kontakter oss på grunn av dårlig smak på kaffen, har brukt samme kaffe i opp mot 3 uker. Men kaffen taper seg som sagt mye raskere enn dette, sier han.

  FRYSETIPSET DU BØR DROPPE: Kan jeg putte kaffebønnene i fryseren?

  Dette konserveringstipset har nok mange fått. Men Alexander Bottegaard forteller at selv om fettet i kaffen harskner saktere under frysepunktet, så er ikke nedfrysning en god idé.

  - Kaffebønnene utvider seg og tørker inn når de fryses. Smaken blir tammere og kaffen får mye mindre aroma, når den tiner. Men riktig oppbevaring av kaffen er viktig for god smak som varer lenger. Pass på at posen er godt lukket med strikk eller poseklype etter den åpnes, og at posen ikke oppbevares altfor varmt, sier Bottegaard.

  Slik «smitter» gamle kaffebønner ny kaffe med dårlig smak

  Hvor ofte skal vi kjøre renseprogram?

  OBS: Renseprogrammet rengjør ikke kvernen og bønnebeholderen, men er likevel viktig å kjøre ofte for god kaffesmak.

  Alexander Bottegaard forteller at 1 gang i uka holder. Huskeregelen er at jo mindre kaffemaskinen brukes, jo oftere vil det være behov for å:

  1) kjøre renseprogram

  2) vaske bønnebeholderen

  3) rengjøre kaffekvernen.

  Likte du denne artikkelen?

  I Waterlogic-bloggen vår kan du lære mer om både kaffe og vann. Visste du f. eks. at en nyere amerikansk studie viser at smaken på det du drikker påvirkes av hvilken farge koppen har? Det kan du lese mer om her.