• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Trafikkfarlig å være dehydrert bak rattet

  Publisert av ,
  Trafikkfarlig å være dehydrert bak rattet

  Alkohol og bilkjøring hører ikke sammen. Men visste du at du også blir en farligere sjåfør med altfor lite vann i kroppen? Det viser en studie fra 2019.

  Av Rita Tvede Bartolomei

  Trafikkfarlig å være dehydrert bak rattet

  For det lønner seg faktisk, for din og andres sikkerhet, at du drikker nok vann på veien. Det viser en ny, britisk studie publisert i tidsskriftet Physiology and Behaviour. Studien er omtalt i flere store aviser; blant annet i anerkjente The Wall Street Journal.

  Vann gjør deg mer opplagt og konsentrert

  Alle vet at vann er livsviktig for alle kroppens funksjoner. Men ikke alle er klar over hvor mye væskemangel påvirker både konsentrasjon og hukommelse.

  Enda færre av oss vet kanskje hvor lite oppmerksom du kan bli under en lang og vannfri kjøretur.

  Det er ikke noe som har blitt forsket på tidligere. Men i 2019 bestemte forskere ved Loughborough University seg for å teste ut dehydrerings påvirkning på konsentrasjon under lange bilturer.

  Kjørte i bilsimulator – med og uten vann

  For å finne ut akkurat hvor lite oppmerksomme dehydrerte bilsjåfører ble, utførte forskerne en bilsimulator-test.

  Deltagerne skulle kjøre bil i to timer, på to forskjellige dager. På kjøreturen ville flere ulike trafikkhendelser oppstå, og ha uventede svinger og annet krevende terreng. Deretter ville forskerne se på hvor mange feil de gjorde, og hvor mange trafikkfarlige hendelser som skjedde.

  Den ene dagen fikk de drikke et fullt glass med vann hver time av kjøreturen. Den andre dagen fikk de kun noen små slurker med vann før kjøreturen startet.

  Det viste seg å være stor forskjell mellom de to omgangene med simulator-kjøreturer. Men hva gikk forskjellen ut på?

  Trafikkfarlig å være dehydrert bak rattet

  Trafikkfarlig å være dehydrert bak rattet

  Mange flere feilvurderinger

  Jo. På den første turen med tilgang på vann hver time, oppstod riktig nok en del feilvurderinger i trafikken. Da var det snakk om 47 hendelser.

  Men på den tørrlagte dagen oppdaget forskerne noe bekymringsverdig: Antall hendelser som kunne være trafikkfarlige, hadde økt til 101. Blant annet for sen bremsing, og å komme delvis ut i feil kjørebane. Årsaken er at også kjøring krever god oppmerksomhet og reaksjonsevne. Når kroppen ikke får i seg nok vann, vil du raskt bli mindre oppmerksom. I tilegg blir du mer sliten og uopplagt.

  Lite smart å unngå tissepauser

  Studien påpeker på et problem for mange som drar på lange kjøreturer: Sjåfører begrenser inntaket av vann for å slippe alle tissepausene.

  For å bli mindre tørst og varm, er det mange bilførere som i tillegg skrur opp ventilasjonsanlegget på full guffe. Men selv om det blir kjøligere i bilen, påpeker forskerne at A/C-anlegg gjør lufta veldig tørr. Konsekvensen er at du blir enda raskere dehydrert.

  Skal du ut på en lang biltur, er det nok lurt å belage deg på flere tissepauser – og heller sørge for å drikke nok vann.

  Likte du artikkelen om at det kan være trafikkfarlig å være dehydrert bak rattet?

  I Waterlogic-bloggen vår kan du lære mer om både kaffe og vann. Visste du f. eks. at vann er den mest naturlige tørstedrikken. Den er også helt livsnødvendig. Her er en tidligere blogg som omhandler akuttmedisiner Raijnish Jaiswals 7 gode grunner til å drikke mer vann.