• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Vann og hukommelse: Mer vann for kjappere hjerne?

  Publisert av ,
  Vann og hukommelse: Mer vann for kjappere hjerne?

  Glemmer du å drikke nok vann går det utover konsentrasjonen. Egentlig går dehydrering utover alle mentale funksjoner. Derfor bør du starte dagen med et glass vann hver dag, er tipset fra amerikanske Joshua Gowin, som har en doktorgrad i biologisk psykologi.

  I tillegg til en sunn livsstil med balansert kosthold og fysisk aktivitet, er det også viktig å få i seg nok vann for at hjernen skal fungere som den skal: For å bedre alt av kognitive funksjoner, som hukommelse og konsentrasjon.

  - Selv om jeg ikke nødvendigvis føler meg så tørst om morgenen, er min faste morgenrutine å finne frem til et glass eller en kopp jeg kan fylle med vann. For etter å ha studert hjernen i en årrekke, så vet jeg at noe av det beste for å holde hjernen min skjerpet er nok vann - tillegg til nok søvn og å løse kryssord, skriver Joshua Gowin i en artikkel om vann og hjernefunksjon for tidsskriftet Psychology Today.

  Han har en doktorgrad i «behavioural neuroscience», eller biologisk psykologi, fra universitetet i Texas i USA. Biologisk psykologi er en retning innen psykologien som ser på sammenhengene mellom menneskelig psyke og fysikk: Kropp og sinn henger rett og slett sammen.

  Dehydrering gir dårligere kortidsminne og langtidsminne

  Gowin minner om at forskere har funnet veldokumenterte bevis på at dehydrering har negative konsekvenser også for selve kontrollsenteret til alle funksjoner i kroppen: Hjernen din.

  - Når kroppen vår er dehydrert viser flere års forskning at vi har større problemer med å holde oss fokuserte og oppmerksomme, forklarer han.

  Dehydrering kan nemlig svekke kortidshukommelsen din (hukommelse om det som nettopp har skjedd), men kan i tillegg påvirke evnen du har til å finne frem til lagret informasjon i langtidshukommelsen (hukommelse om det som har skjedd for lang tid tilbake), argumenterer han.

  - Hjernen vår er avhengig av riktig hydrering for å fungere optimalt. Hjerneceller krever en delikat balanse mellom vann og ulike andre faktorer for å fungere normalt. Når du mister for mye væske, blir denne balansen forstyrret, og hjernecellene dine blir mindre effektivite. Helt elementær, mental planlegging: Som å beregne om du vil komme for sent på jobb ved å unne deg 15 minutters mer søvn, svekkes når væskenivåene er lave, forteller han.

  Gjennom natta mister du væske

  Gjennom natta mister du væske

  Den lengste perioden vi er uten vann i løpet av et døgn, er de 6 til 9 timene vi sover om natten. For selv om ikke søvn er en sterkt energikrevende aktivitet mister du væske også da, nevner Joshua Gowin. En enkel måte å se dehydreringen på etter en lang natts søvn, er å observere fargen på urinen din på morgenen: Den blir mørkere jo større væsketapet er, og da er det desto større grunn til å fylle opp med vann raskt.

  - Den kumulative effekten ved å være uten vann i flere timer, gjør at du vil oppleve dehydrering etter en natts søvn. Nettopp derfor er det jeg alltid har vanen med å ta et glass vann med en gang jeg står opp. Vi lever i en del av verden der vi bør være takknemlige for å ha drikkevann enkelt tilgjengelig og nært, skriver Gowin.

  Hvor mye vann en voksen person trenger daglig er ikke eksakt vitenskap, siden vi også får mye vann gjennom maten (rundt 20 prosent). Trolig er behovet på rundt 2 til 2,5 liter vann daglig. En god huskeregel er å drikke mer vann jo varmere været er og mer når du er i fysisk aktivitet. Barn blir dessuten raskere dehydrerte enn voksne.

  Visste du at alderdom svekker kroppens evne til å føle tørste? Mange eldre blir derfor dehydrerte, og dette er viktig å være oppmerksom på. Pass på dine eldre familiemedlemmer, og sørg for at de husker på å drikke nok vann. Les mer om alderdom og dehydrering i denne artikkelen fra Norsk Helseinformatikk (NHI).

  Vanndispenser
  Ønsker du å kunne tilby kaldt og velsmakende vann til dine kunder? Se vårt utvalg vanndispensere her