• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Vil du bli en kaffe-kjenner? Slik får du mer sans for flere typer kaffe

  Publisert av ,
  Vil du bli en kaffe-kjenner? Slik får du mer sans for flere typer kaffe

  Her er tipsene som trolig vil gjøre deg mer nysgjerrig på flere typer kaffe enn kun din velkjente traktekaffe. Kanskje du til og med også kommer til å få mer sans for kaffe? Vi har snakket med verdensmester og norgesmester i brygging av svart kaffe, Odd-Steinar Tøllefsen.

  Av Rita Tvede Bartolomei

  - I stedet for å løpe videre med en «dagens kaffe» fra kaffebaren hver eneste dag: Sett av 10 minutter, kanskje en dag i uken, hos din favoritt-kaffebar. Snakk med kunnskapsrike baristaer – jeg kan love deg at vi elsker å snakke om kaffe. Forhåpentligvis tar de fleste av oss baristaer kaffen seriøst og tilbyr håndbrygget single estate eller single origin-kaffe, laget med kjærlighet, sier Odd-Steinar Tøllefsen, barista og medeier av kaffebrenneriet og kaffebaren Supreme Roastworks i Oslo på Grünerløkka.

  Vil du bli en kaffe-kjenner? Slik får du mer sans for flere typer kaffe

  Tør du droppe melken?

  Det er ingen hemmelighet at Tøllefsen er veldig, veldig glad i sort kaffe. Derfor utfordrer han dem som alltid drikker melkebasert kaffe, til å teste ut sort håndbrygget kaffe.

  - Da begynner vi forsiktig med en klassisk type som tåler en liten skvett melk, og gradvis bytter du ut melk i kaffen med helt svart kaffe, sier han.

  Om du derimot sverger til latte eller cappuccino er ikke valgmulighetene i nærheten av det som finnes innenfor kategorien svart kaffe, forteller den erfarne baristaen.

  - Med svart, håndbrygget kaffe vil du oppdage et helt univers av smaker og nyanser - som på mange måter kan sammenliknes med interessen for vin og vin-smaking. Du vil bli overrasket over mangfoldet. Kvalitetskaffe smaker for godt til å ødelegges med sirup. For vi snakker om rene råvarer og ikke sirup eller andre tilsetningsstoffer., sier Tøllefsen.

  Prøv ut kaffe fra forskjellige land og regioner

  Vil du bli en kaffe-kjenner? Slik får du mer sans for flere typer kaffe

  Han sier det kan være en god idé å starte med å utforske kaffe fra forskjellige land og regioner. Slik som Afrika eller Sør- og Mellom-Amerika, videre utforske spesifikke land og plantasjer.

  - Start med eksempelvis kaffebønner fra Brasil eller Colombia for klassiske smaker, Etiopia for fruktige smaker, videre spesifikke regioner i Etiopia, Guji, Sidama og så videre. Prøv vasket, bærtørket, fermentert, honning-prosessert, sier han engasjert.

  Bør jeg velge kaffetyper etter årstidene?

  De store kaffehusene lanserer ofte kaffeblandinger etter sesong og høytider, men Odd-Steinar Tøllefsen er selv ingen tilhenger av å la seg låse av årstidene når man skal velge kaffe.

  - Jeg personlig elsker å teste ut nye kaffetyper helt uavhengig av årstid. Likevel ender jeg nesten alltid opp med å drikke Etiopisk, fermentert, bærtørket kaffe hver dag året rundt, sier han.

  Unntaket er i sommerhalvåret, ifølge Tøllefsen. Da bytter han ut svart, varm kaffe, med kald, svart kaffe.

  - Selv om jeg fortsatt drikker svart, varm kaffe, drikker jeg mye ren, sort og kald Kenyansk kaffe med isbiter i, sier han.

  Når du skal ha noe søtt til: Hva slags kaffe er best da?

  Tollefsen sier at man fint kan nyte mørk, bitter sjokolade sammen med kaffe: Men da bør kaffen være melkebasert. Skal du nyte svart kaffe sammen med en bit sjokolade, er det smart å velge en sjokolade som ikke har for mye kakao i seg: Ikke mer enn 50 prosent kakao. Veldig mørk sjokolade har mye bitterstoffer i seg, som konkurrerer med bitterstoffene i kaffe. Smakene vil kunne slå hverandre i hjel.

  - Denne sjokolade-regelen gjelder derimot kun for sort kaffe eller espresso, for melkebaserte kaffedrikker passer derimot utmerket til mørk og bitter sjokolade, sier han.

  Han minner om at svart kaffe passer fantastisk godt også til en søt crème brulee, eller hvilken som helst søt kake.

  - Melkebasert cappuccino passer bra til mørke sjokoladekaker eller mørk konfekt og mørk sjokolade, sier Tøllefsen.

  Iskrem med kaffesmak: Fantastisk på flere måter

  I fjor startet Supreme Roastworks kaffebar et samarbeid med Kulinaris: Da brukte baristaene softismiks-base fra Kulinaris, som ble blandet opp med colombiansk espresso.

  - Rett og slett en softis med espressosmak. Det ble en kjempehit, og både dem som foretrakk svart kaffe og caffe latte likte den kjempegodt. For «viderekommende» kjører vi på med espresso på toppen av denne, sier han.

  TIPS FRA BARISTAEN: Beste kombinasjon som finnes på kaffedrikker som er rene desserten i seg selv, er et espresso-skudd over vaniljeis: En affogato, som er en herlig måte å drukne iskrem med espressokaffe. Affogato betyr jo faktisk «druknet» på italiensk.

  Quick Facts

  • Drikk mer kaffe – og drikk mye forskjellig kaffe: Ved å øke kaffekonsumet og prøve ut flere typer kaffe, så utvider du smaksrepertoaret ditt.
  • Smak på flere typer frukter, bær og sukkertøy: Det høres kanskje litt rart ut, men smaksnotene i flere kaffetyper er ofte nært beslektet med fruktsmaker; som solbær og sitrus. Selv om du ikke burde spise for mye sukkertøy, kan forskjellige typer drops med fruktsmaker utvide evnene dine til å identifisere flere smaker.
  • Tren opp smakene ved å dykke ned i smaks-leksikonet fra World Coffee Research (WCR):. Les deg opp og lær mer om smaker (salt, søtt, bittert, surt og umami) og de forskjellige smaksnotene i kaffe.
  • Tren opp smakssansen med en klassisk blindtest: Skjenk opp tre kopper med svart, håndbrygget kaffe. Der to er fylt med kaffe brygget på samme type kaffebønner. Kun én er brygget på en helt annen kaffebønne. Miks dem og prøv noe som er vanskeligere enn det virker: Finn den kaffen som ikke er lik.
  • Optifresh Bean