Rundt 60 prosent av verdens kaffeproduksjon baserer seg på Arabica-planten. Men mer enn 120 arter av kaffeplanter har blitt identifisert.
Av Rita Tvede Bartolomei
Selv om det faktisk finnes så mange arter, så har du trolig bare smakt kaffe fra de to mest velkjente og mest kommersialiserte kaffeartene i verden: Arabica og Robusta.
For å tilpasse seg klimaendringene har forskere og kaffebransjen satt i gang med å skape hybrider (krysninger av ulike kaffeplanter). Men ulike, «glemte», viltvoksende kaffeplante-arter blir nå også undersøkt nærmere: Kanskje noen av dem tåler mer ekstremvær enn de populære sortene? Samtidig som smaken er god?
Her er en kjapp innføring i de 4 mest kjente hovedgruppene av kaffearter:
ARABICA: Betegnes som den
arabiske kaffetypen, og regnes også som den mest ettertraktede
kaffetypen.
Man antar at Arabica var den første kaffesorten som ble dyrket. I dag baserer rundt 60 prosent av verdens kaffeproduksjon seg på dyrking av Arabica. Sårbar for temperaturendringer og sykdommer, og trives i høyder over 1000 meter.
ROBUSTA: Rundt 40 prosent av verdens kaffeproduksjon baserer seg på dyrking av Robusta. Den liker seg bedre i høyder under 1000 meter, og tåler mye bedre høyere temperaturer enn Arabica. Av mange regnes den som en mindre «attraktiv» kaffesort enn Arabica, og har også et høyere innhold av koffein. Men den lavere statusen Robusta har fått er trolig ufortjent, mener flere kaffekjennere.
LIBERICA: For rundt 20 år siden ble Liberica mest brukt i instant-kaffe globalt. Arten kommer egentlig fra Vest-Afrika, men dyrkes og konsumeres mest i Sørøst-Asia. Kaffetypen er veldig robust, med større kaffebær enn Robusta og Arabica. Beskrives som søtere enn Arabica, med en anelse av den asiatiske Jackfruit-frukten.
EXCELSA: Denne kaffeplante-arten regnes som den mest sjeldne i verden. Excelsa ble oppdaget i 1903 i Sentral-Afrika. Nå dyrkes den mest i Sørøst-Asia. I flere år antok man at Excelsa var en egen kaffeart, og ikke en undergruppe av Liberica-arten. Trives godt i høyden: Mellom 1000 og 1300 meter over havet. I motsetning til Arabica og Robusta, så vokser den mer som et tre, enn en busk.
Hvor mye kaffe drikker vi egentlig i verden?
Verdens befolkning drikker kaffe som aldri før.Derfor er ny kunnskap og klimatilpasset kaffeproduksjon helt klart nødvendig. For kaffetørsten i verden blir bare sterkere. Mellom 2016 og 2020 øktedet globale kaffekonsumet med 158, 77 millioner 60 kilos sekker med kaffebønner. I 2020 drakk vi opp kaffe brygget på totalt 167.59 millioner 60 kilos sekker med kaffebønner.