Har du mottatt e-post fra Culligan? Den var fra oss.
Waterlogic Norge AS vil snart bytte navn til Culligan, og vi vil videreføre vår stolte tradisjon under et nytt navn i Norden, men allikevel internasjonalt anerkjent, som ble etablert allerede i 1936.
Rent praktisk betyr dette ingen endring for våre kunder. Alle ansatte i Waterlogic er med videre, og yter den samme gode servicen til våre eksisterende og nye kunder i området.

 • Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Visste du at væsketap påvirker blodtrykket?

  Publisert av ,
  Visste du at væsketap påvirker blodtrykket?

  Kroppens maskineri er avhengig av nok vann. Et jevnt og sunt blodtrykk er også avhengig av at du får i deg nok vann.

  Av Rita Tvede Bartolomei

  Visste du at væsketap påvirker blodtrykket?

  Menneskekroppen består av opp mot 70 prosent vann, litt avhengig av alder, kroppsstørrelse og kjønn. Men uavhengig av dette, så er vann essensielt for at alle kroppsfunksjoner skal fungere: Enten det gjelder hormonsystemet, muskler eller blodomløpet.

  Derfor øker blodtrykket ved væsketap

  De fleste vet at blodet påvirkes negativt av feil kosthold. Men visste du at hjertet og blodomløpet også er avhengig av nok vann?

  Hjertet sørger for å pumpe ut blod til hele kroppen, men er blodet for tykt vil ikke blodomløpet fungere som det skal. Da vil hjertet arbeide hardere for å pumpe blodet rundt i kroppen.

  Er du dehydrert vil mangelen på væske gjøre blodet tykkere. Om du er dehydrert over lang tid, vil du i tillegg få høyere nivåer av natrium (salter) i blodet.

  Det økte innholdet av natrium, gjør at kroppen begynner å produsere et hormon som heter vasopressin. Det får blodårene til å trekke seg sammen.

  - Når blodvolumet er for lavt, frigjør kroppen vasopressin. I høye nok konsentrasjoner, får dette hormonet blodårene til å trekke seg sammen – som igjen forårsaker høyere blodtrykk.Det finnes ingen presise data på hvor dehydrert du må være for å få økt blodtrykk, men er du kronisk dehydrert over lang tid kan væskemangel potensielt gi høyere blodtrykk, sier akuttlege Mark Conroy til helsemagasinet The Healthy. Han arbeider ved The Ohio State University Wexner Medical Center i USA.

  Visste du at væsketap påvirker blodtrykket?

  Visste du at væsketap påvirker blodtrykket?

  Kan også gi deg lavt blodtrykk

  En mer ukjent effekt av væsketap, er at det kan føre til lavt blodtrykk, på grunn av redusert blodvolum. Årsaken er at blodet da inneholder mindre væske. Lavt blodvolum vil igjen kunne gi deg lavere blodtrykk, som kan gjøre deg svimmel og uvel. Resultatet kan også bli at du opplever hjertebank eller uregelmessig hjerterytme.

  Det skal mye til for at dehydrering vil gi så alvorlige konsekvenser som blodpropp, infarkt eller hjerneslag. Men det er viktig å huske at altfor lite vann over tid, påvirker alle kroppsfunksjoner – fra hukommelse og konsentrasjon, til blodtrykk og hjertefunksjon.

  En fin huskeregel er å drikke mer vann om du har feber, når du trener og om været er varmt. Har du med deg en flaske med vann på farten, kan du sørge for å alltid opprettholde en god væskebalanse.


  Likte du denne artikkelen?

  I Waterlogic-bloggen vår kan du lære mer om både kaffe og vann. Visste du f. eks. at en nyere amerikansk studie viser at smaken på det du drikker påvirkes av hvilken farge koppen har? Det kan du lese mer om her.

  Vil du vite mer om hvordan væsketap påvirker blodtrykket? Lær mer i denne artikkelen fra helsemagasinet Healthline.