• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Har smaken på kaffen blitt mindre bra på arbeidsplassen?

  Har smaken på kaffen blitt mindre bra på arbeidsplassen?

  Da er det lurt å besvare følgende spørsmål.

  • Har det vært få personer til stede på arbeidsplassen under en periode den siste tiden?
  • Er det flere personer som fyller ingredienser på kaffemaskinen og ingen dedikert ansvarlig?

  Dersom svaret er: "Ja", på et av de to spørsmålene, eller begge. Fortvil ikke, at kaffen blir dårlig når det er lite bruk i en periode eller man fyller «ny» kaffe over den «gamle» kaffen er helt vanlig.

  Gammel kaffe på maskinen (eller gammel kaffe fylt på maskinen) og stillestående vann er en god oppskrift på å lage dårlig kaffe. Årsaken er at i kaffe har mye aromastoffer og oljer som lett tørker ut etter kontakt med oksygen. Som et råttent eple som blir lagt sammen med ferske epler, vil det startes en kryssforurensing. Det samme skjer med kaffe, gamle kaffebønner kan ødelegge en hel beholder med fersk kaffe i løpet av få timer.

  Når vann blir stående lenge stille i rør eller i tank, er det samme historie. Vannet blir forurenset av omgivelsene, det tar ofte lengre tid enn at kaffe blir dårlig, men det er allikevel et kjent problem.

  Hvor ofte bør man fylle kaffe på kaffemaskinen?

  Holdbarheten på kaffen etter påfylling på kaffemaskinen er ofte vanskelig å beregne, det er mange variabler som man må ta i betraktning, er det malt kaffe eller hele bønner? Er det fett eller belegg i bønnebeholder som kan «smitte» over på den ferske kaffen? Står solen på maskinen? Hvordan var holdbarheten på kaffen?

  Som en regel sier man at når man har brutt forseilingen/konserveringen på posen og sluppet ut co2 eller nitrogenet fra posen begynner kaffen straks å få et bratt kvalitetsfall.

  Malt kaffe blir fortere dårlig enn hele bønner. Man ser at malt kaffe allerede etter 3 dager begynner å miste smak pga. uttørking av oljer og aroma. Dersom en pose malt kaffe har stått åpen på benken i over 7 dager begynner den å bli svakere på smak, på dette tidspunktet er kaffen i ferd med å miste sin gode smak. Etter 10 dager åpen kaffepose merker man at kvaliteten er blitt lav, bitterhet begynner å bli mer fremtredende og kaffen er blitt mindre god.

  De hele bønnene tørker ikke ut like fort pga. den beskyttende overflaten etter brenning. Som regel ser man at ca. 10 dager etter åpning av posen, uten å lukke posen skikkelig, begynner kaffen å miste smak. Etter 15 dager er det tydelig merkbart at de hele bønnene begynner å få mindre smak og mindre lukt når man maler bønnene. Dette vil si at kaffen har mistet så mye smak at den vil oppleves som mindre bra.

  Kaffen holder lenger når det ikke slipper til luft, pakk derfor posen godt sammen igjen dersom man velger og ikke fylle hele posen på maskinen. Det kan være en god ide å ikke fylle hele posen dersom kaffen blir stående lenge på maskinen, kaffen holder seg nemlig bedre i en lukket pose.

  Hva kan man enkelt gjøre selv for å få en god kaffeopplevelse og god smak i koppen igjen?

  1. Kast kaffen som har stått for lenge (dessverre, slik er det), det er ikke en særlig god opplevelse å drikke kaffe brygget på gamle bønner. Husk at kaffe er en ferskvare. Når utgangspunktet for kaffen er dårlig, da blir resultatet det også.
  2. Vask beholderen til kaffen før du legger i nye ingredienser
  3. Kjør rens på maskinen, ta gjerne også skylling, tøm ut tevann flere ganger for å få ferskt vann gjennom maskinen.
  4. Sjekk holdbarheten på kaffe, kaffe utgått på dato er sjeldent bra.
  5. Tøm beholder før det fylles på ny kaffe eller vent til beholder er tom før det fylles på nye kaffebønner.

  Er det noe annet du lurer på eller trenger hjelp til?

  Vi er på jobb for å sikre Norges mest fornøyde vann- og kaffekunder, så fyll ut vårt kundeserviceskjema og vi tar raskt kontakt med deg.

  Top