• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Publisert av ,

  Hvorfor lukter vannet blekemiddel?

  Har du noen gang merket en rar lukt fra vannet ditt? Hvis den minner om blekemiddel kan det være ganske skremmende, men ikke få panikk, lukten skyldes ikke skadelig forurensing. Folk forbinder ofte lukten av klor med lukten av blekemiddel. I dette tilfellet blir klor tilsatt vannet og fungerer som et desinfiserende middel for å fjerne vannbårne sykdommer. Det finnes flere måter å forbedre drikkevannets kvalitet og det er viktig å huske på at det nesten alltid vil finnes spor av klor i drikkevannet.

  Kjappe fakta:

  • Hvis vannet i springen lukter blekemiddel skyldes det mest sannsynlig økt konsentrasjon av klor.
  • Små mengder klor i drikkevannet er ikke skadelig. Det tilsettes ofte til drikkevannet og fungerer som et desinfiserende middel før det transporteres til husholdninger og kontorbygninger.
  • Ved å koke vannet eller kjøle det ned i kjøleskapet fjerner lukten av blekemiddel fra vannet.
  • Mattilsynet tillater regelmessig bruk av klor i vannet, men anbefaler et nivå under 5 mg/L. Man kan kjenne lukten av klor når konsentrasjonen er over 1mg/L.

  Hva skyldes lukten av blekemiddel?

  Siden klor regelmessig brukes i offentlig vannforsyning vil drikkevannet av og til avgi en lukt som minner om blekemiddel. Dette skjer gjerne hvis det er for mye klor i vannet. Hvis du noen gang har svømt i et basseng rett etter at det har blitt behandlet med klor, har du antakeligvis opplevd denne lukten.

  Klor er faktisk en essensiell del av vannbehandlingen. Små mengder klor blir tilsatt offentlig vannkilder for å fjerne spor av bakterier, virus og parasitter når vannet transporteres ut i ledningsnettet. Selv de anleggene som bruker andre stoff enn klor for desinfeksjon, må av og til tilsette små mengder klor til vannet.

  Mattilsynet anbefaler at mengden klor i vannet skal holdes relativt stabilt, men ikke over 5 mg/L. De fleste av oss merker lukten av blekemiddel dersom konsentrasjonen overstiger 1 mg/L, noe som ikke er uvanlig. Hvis lukten av blekemiddel eller klor er sterk, kan det hende at vannet transporteres over lange distanser fra kilden og at det derfor har blitt tilsatt ekstra mengde klor for å holde vannet rent.

  Hva bør du gjøre?

  Blekemiddellukt fra vannet er et direkte resultat av at vannet har blitt tilsatt for mye klor. Som bruker har du liten kontroll over mengden klor i vannet, men du kan prøve å kontakte kommunen dersom det er et stort problem.

  Du kan prøve å fjerne lukten av blekemiddel fra vannet ved å fylle en mugge med vann, dekke den til og sette den i kjøleskapet. Etter at vannet har blitt kaldt, kan du prøve å drikke det siden lukten frigis naturlig fra vannet. Ikke drikk vann som har stått over et døgn, da er det bedre å fylle ferskt vann i muggen. Du kan også prøve å koke vannet i fem minutter for å fjerne lukten for så å sette vannet i kjøleskapet. Det finnes også dekloringstabletter som kan fjerne klorfra flere hundre liter vann med bare en tablett. Du kan også bruke C-vitamintabletter.

  Drikk renere vann

  De fleste vannkjølere med filter fjerner klor og lukten av blekemiddel. Et aktivt kullfilter absorberer klor og fjerner det fra drikkevannet. Waterlogic tilbyr et bredt utvalg av vannkjølere med filter UV- og aktivt kullfilter som passer perfekt til kontorer. Se her for mer informasjon om våre produkter eller for å få et pristilbud på en vannkjøler.