Har du mottatt e-post fra Culligan? Den var fra oss.
Waterlogic Norge AS vil snart bytte navn til Culligan, og vi vil videreføre vår stolte tradisjon under et nytt navn i Norden, men allikevel internasjonalt anerkjent, som ble etablert allerede i 1936.
Rent praktisk betyr dette ingen endring for våre kunder. Alle ansatte i Waterlogic er med videre, og yter den samme gode servicen til våre eksisterende og nye kunder i området.

 • Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Publisert av ,

  Hvorfor lukter vannet fisk?

  En uønsket lukt fra drikkevannet er ofte et tegn på et større problem med bygningens kraner eller rør. Hvis du kjenner en fiskelukt fra vannet er det antakeligvis grunnet naturlig forekommende organisk materiale har funnet veien inn i vannkilden din. Ofte representerer ikke denne lukten en skadelig forurensing, men det kan indikere noe med drikkevannet ikke er i orden og at du bør få noen til å se på det for å igjen kunne nyte friskt og rent vann.

  Kjappe fakta:

  • Fiskelukt fra vannet kan skyldes naturlig forekommende organisk materiale som barium eller kadmium.
  • Kloramin er en substans sammensatt av klor og ammonium som brukes til desinfisering av offentlige vannkilder. En av bivirkningene av dette kan være en uønsket fiskelukt fra vannet.
  • Ofte øker lukten i styrke i sommerhalvåret siden algeblomster vokser i innsjøer og vann utsatt for direkte sollys og høyere temperatur i vannet.
  • Langtidsløsningen på problemet ligger likevel hos din lokale vannetat.

  Hva skyldes fiskelukten?

  Hovedgrunnen til at en rar lukt, eller fiskelukt kommer fra drikkevannet ditt er naturlig forekommende organisk materiale som finnes i vannkilden. Barium er et metall som finnes i berggrunnen som kan lekke inn i brønner og rør og kan gi vannet en ubehagelig lukt. WHO anser en grenseverdi på 0,7mg/l som trygt å drikke. Kadmium er et annet metall som kan forekomme i ledningsnettet, kilden til dette er fra berggrunnen, industriutslipp og fra sink og loddemetall brukt i elder rør.

  En annen årsak til fiskelukten er kombinasjonen av klor om ammonium som i kombinasjon gir en forbindelse kalt kloramin. Kloramin brukes ofte til desinfeksjon i offentlige vannkilder og kan noen ganger avgi en uønsket lukt fra vannet.

  Til slutt, hvis du merker lukten om sommeren, skyldes den nok oppblomstring av algeblomster. Innsjøer og reservoar opplever ofte en økning av algeoppblomstring på overflaten når det er rikelig med varme og direkte sollys. Selv om vannrenseanlegg ofte fjerner algene, kan partiklene som forårsaker fiskelukten noen ganger likevel merkes av personer som er overfølsomme for mugg eller muggaktige lukter. Tilstedeværelsen av disse partiklene utøver ikke en direkte helserisiko, men det kan likevel være en god ide å varsle kommunen om problemet for å få mer informasjon og forstå om problemet er utbredt.

  Hva bør du gjøre?

  Siden lukten vanligvis er forårsaket av organisk materiale i rørene eller brønnen, er det ikke mye du selv kan gjøre for å ordne opp. Du kan prøve å skylle rørene for å kvitte deg med rester eller løst materiale som kan være årsaken til problemet. Det kan likevel være at problemet krever en mer omfattende løsning, du kan tilkalle en spesialist som kan anbefale at du kan øke mengden klor du tilsetter brønnen eller vannkilden for å balansere lukten fra det organiske materialet.

  Siden de fleste av oss drikker vann fra det offentlige ledningsnettet, kan du kontakte kommunen for å ta opp problemet direkte med dem. Hvis du bruker en privat brønn, må du gjerne ringe en spesialist som kan komme og inspisere vannet i brønnen.

  For å teste lukten fra vannet ditt kan du gjøre følgende: fyll et glass med vann fra springen og gå inn i et annet rom. Roter glasset noen ganger før du lukter på vannet. Hvis du ikke lenger kan kjenne fiskelukten, er det sannsynlig at den kommer fra organisk materiale i rørene heller enn forurensing i brønnen.

  Renere drikkevann

  Lukten fra drikkevannet er antakeligvis harmløs, men den kan likevel være irriterende. Mange vannkjølere med UV- eller aktivt kullfilter kan redusere mengden bakterier eller urenheter og kan gi deg bedre drikkevann. Waterlogic har et bredt utvalg av vannkjølere til kontoret. Se her for mer informasjon om våre vanndispensere.