• Be om et tilbud
 • I dag har Waterlogic på verdensbasis spart planeten for engangs-plastflasker

  Publisert av ,

  Hvorfor lukter vannet klor?

  Hvis vannet i springen minner deg om lukten fra bassenget i sommer, er det sannsynlig at det er en høy konsentrasjon av klor i drikkevannet ditt. Renseanlegg bruker klor for å nøytralisere bakterier, parasitter, virus og forskjellige skadelige mikroorganismer før drikkevannet når husholdningene. Selv om klor er et vanlig tilsetningsmiddel er det likevel viktig å finne ut hvorfor drikkevannet avgir en merkbar lukt slik at du kan fikse dette og igjen nyte friskt og luktfritt drikkevann. (Denne lukten minner om blekemiddel)

  Kjappe fakta:

  • Hvis vannet fra springen lukter klor er det sannsynligvis fordi det lokale renseanlegget bruker klor for å fjerne vannbårne bakterier som e. coli og norovirus.
  • Anbefalingen fra drikkevannsforskriften sier at konsentrasjonen av klor i drikkevann ikke bør overstige 5 mg/l, som er grensen for det som er trygt for mennesker å få i seg.
  • Styrken på klorlukten avhenger ofte av avstanden fra den offentlige vannkilden til din husholdning. Lukten kan også påvirkes av temperaturen i vannet, siden kaldere vann holder på klor lenger.
  • Over tid vil vann tilsatt klor naturlig miste sin lukt, men du kan likevel velge å installere et filter for å fjerne lukten helt.

  Hva skyldes klorlukten?

  Mattilsynet er forvaltningsmyndighet for drikkevannsforskriften som sier noe om grenseverdier i offentlig vannforsyning. Hvis konsentrasjonen av klor overstiger 1mg/l, vil man kjenne en klar og tydelig lukt.

  Det kan være flere årsaker til at vannet har en konsentrasjon som overstiger 1mg/l. For eksempel kan det være fordi det av og til kreves høye doser av klor til vann som skal transporteres over lange distanser for å kompensere for spredning under transporten. Effekten langstrakt transport har på vann er større i varmt vær, derfor justeres gjerne mengden klor i løpet av året.

  Hva bør du gjøre?

  Det er viktig å huske på at selv om klorlukt kan være svært ubehagelig, er eksponering for nivåer under 5mg/l ikke en helserisiko for mennesker. Likevel kan man på en ganske enkel måte fjerne lukten på to måter; tid eller med et karbonfilter.

  Over tid vil lukten fra vann tilsatt klor forsvinne, en mer umiddelbar løsning kan være å bruke en vannkjøler med innebygget karbonfilter. Dette kan på en effektiv måte redusere klorlukten fra vannet mens det samtidig ivaretar kvaliteten.

  Bedre drikkevann

  Selv om klor hjelper oss med å holde bakterier unna drikkevannet, har en rekke stoff blitt funnet i drikkevannet i Norge. Derfor er det viktig å få vannet ditt teste teller finne alternativer dersom du mistenker at vannkvaliteten utgjør en helserisiko eller har en dårlig lukt eller smak.

  Vi i Waterlogic jobber for å levere friskt og rent vann til alle husholdninger og kontor med våre vannkjølere med UV filtrering som fjerner 99,9999% av bakterier som finnes i drikkevannet. Se her for mer informasjon om våre vanndispensere.