Brygg kaffe som en barista hjemme

Publisert av Liv Bente Tiedemann. 10 november 2018

Sverger du fortsatt til den gode, gamle kaffetrakteren, er det ikke noe galt med det. Men i dag finnes det spennende bryggemetoder som kan løfte kaffen din til nye høyder.

For å hjelpe deg på veien har vi fått barista Alexander Bottegaard til å forklare hva noen av de mest populære bryggemetodene går ut på.


Aeropress

- Aeropressen er en ukonvensjonell måte å brygge kaffe på. Håndbryggeren ble oppfunnet av amerikaneren Alan Adler i 2005 og er anerkjent over hele verden, forteller Alexander Bottegaard. 

Metoden passer for deg som skal lage én kopp kaffe om gangen. Aeropressen er en håndbrygger i plast som består av to rørsylindre, og her kan du bruke all slags kaffe. Du starter med å skylle filteret og holderen i varmt vann. Bruk 16-20 g finmalt kaffe til 230 g vann. Deretter heller du på kokende vann over kaffen, blander kaffe og vann i 15-30 sekunder, setter på stempelet og presser rolig ned.

Espresso

– En espresso er mer intens og smakfull enn filterkaffe, og den lages i en maskin under 9 bar trykk. Bruk 7 gram kaffe per 30 ml ferdig brygg, sier Brottegaard. – Signaturen på en perfekt espresso er den fløyelsaktige rødbrune cremaen (skumlag).

Filterkaffe

For å få god smak på traktekaffe er det viktig at filterholder, serveringskanne og selve trakteren er ren. – Vannet bør holde mellom 92 og 96 grader, og bruk 60 g kaffe per liter vann. Husk å bruke friskt, kaldt vann og å skylle kaffefilteret først, sier Bottegaard.

Håndbrygger

- Det finnes mange håndbryggere på markedet, og forskjellen ligger ofte i tykkelse på filteret og materiale i bryggeren, forklarer Bottegaard. - Prinsippet er det samme som for trakting av kaffe, men her blir resultatet en perfekt klar og jevn kaffe.

Fremgangsmåte: Bruk 33 g kaffe og 500 g vann. Du må forvæte kaffen med det dobbelte av egenvekten, i dette tilfellet 66 g. La kaffen «blomstre» i 20-30 sekunder. Hell deretter resten av vannet over kaffen i en jevn stråle fra midten og ut (ikke hell for langt ut på sidene). Vannet bør renne gjennom på 3-3,5 minutter.

Blog image

Presskanne

Presskannen er enkel i bruk, og kaffen blir som oftest god og fyldig på smak. – La kaffen trekke i varmt vann i 4-6 minutter før du bruker stempelet til å presse kaffen ned gjennom vannet. Bruk 60 g malt kaffe per liter vann. Jeg anbefaler en grovere maling enn ved filterbrygging for å unngå at kaffen blir grumsete, sier Bottegaard.

Vakuumkaffe

Dette er en alternativ måte å brygge kaffe på, ifølge Bottegaard. Utstyret består av to beholdere, hvor den nederste fylles med vann og den øverste med kaffepulver. Vannet fordamper under oppvarming, noe som gjør at kaffen blir trukket ned gjennom filteret. Bryggere som benytter dette prinsippet, er syphon, perkolator og mokkakanne.

Ønsker du en skikkelig kaffeopplevelse på arbeidsplassen?

Kaffemaskin med kvern