Da Blå Java kom til verden

Publisert av Karoline Åfløy. 03 November 2018

Blå Java til nye høyder

Blå Java stammer fra en av verdens mest kjente kafferegioner, nemlig øya Java i Indonesia.

Kaffeproduksjon på Java ble ikke bare en enkel affære. I 1880 herjet pesten over øya og dro med seg store mengder kaffeplanter i døden. Til tross for dette skulle kaffeplantasjene snart nå nye høyder, bokstavelig talt. Nye kaffeplanter ble sådd høyt oppe i områdene rundt Ijen-vulkankomplekset, som ligger rundt 900 til 1600 meter over havet. Den fruktbare vulkanske jorden viste seg å være perfekt for kaffedyrking og Arabica-plantene som var igjen fikk selskap av Robusta og Liberica. Sistnevnte var ikke en suksess, kaffen ble rett og slett ikke god. Robusta derimot blomstret og ble raskt en vinner over hele verden. I dag blir til og med Robusta-kaffe solgt på New York-børsen, verdens største aksjemarked.

Fra Indonesia til dagligvarebutikker i Norge

Koloniherrene fra Nederland har for lengst dratt hjem, men produksjonen av Java blomstrer fortsatt. Flere av de store kaffeplantasjene henger igjen fra kolonitiden, men de er nå i hendene til lokale kaffebønder. En haug med mindre farmer står også for mye kaffeproduksjon i dag, og Indonesia står for mye økologisk kaffeproduksjon. I Norge drikker vi litervis med Blå Java, og kaffen er å finne i de fleste dagligvarebutikker og kaffebrennerier. Mange kaffehus har også sin egen variant av den indonesiske kaffen.

Javakaffen kan beskrives som myk med nyanserte aromaer. Kaffen er gjerne fyldig og ganske syrlig på smak, men samtidig frisk og med hint av tropiske blomster og frukt. Kaffen fra tropene er ofte håndplukket, vasket og soltørket, og har en klassisk kaffesmak mange nok vil kjenne igjen. Ettersom kaffen er dyrket oppe i høydene har dette gitt kaffen ekstra karakter med hint av jordtoner og har en god “body”, det vil si en fyldig munnfølelse. Blå Java passer perfekt til filterkaffe, presskanne og kokmalte bryggemetoder - her er det bare å smake seg frem.

Ønsker du en skikkelig kaffeopplevelse på arbeidsplassen?

Kaffemaskin med kvern