Derfor blir du i bedre humør av kaffe

Publisert av Rita Tvede Bartolomei. 06 november 2018

Føler du deg oppstemt av kaffe? Rusterapeut Richard Siebert forteller deg hvorfor.

Kaffe tilhører samme gruppering av stoffer som de sentralstimulerende substansene amfetamin, kokain og khat. I tidligere tider mente man at khat var det stoffet som hadde mest lik effekt som kaffe på hjernen. Koffein er en såkalt psykotropisk substans, med evne til å endre måten man føler og kjenner seg på. Kaffe stimulerer rett og slett sentralnervesystemet i hjernen, og man kan oppleve en lang rekke med fysiologiske effekter. Slik som mer energi, oppstemthet, økt oppmerksomhet og økt læringsevne. Dessuten stiger pulsen.

Det er derfor man drikker kaffe på morgenkvisten for å få en ekstra boost, sier rusterapeut og spesialsykepleier i psykiatri, Richard Siebert fra Mandal. Han har 20 års erfaring fra psykiatrien, og arbeider nå ved avdeling for rus- og avhengighetsbehandling (ARA) ved Sørlandet Sykehus HF i Kristiansand.


Tungt uten kaffe

Siebert sier det i prinsippet trolig er fullt mulig å bli avhengig av kaffe: Akkurat slik man kan bli av andre sentralstimulerende stoffer.

- Men jeg må innrømme at det ennå ikke har kommet noen pasienter til meg, som har trengt behandling for den typen avhengighet, sier han og ler. Han beskriver seg selv som en notorisk kaffedrikker, men følte han måtte kutte ned på kaffekonsumet for noen år tilbake. Da var han uten kaffe i tre måneder, for å se om det hadde positiv effekt på hjerterytmeforstyrrelsene han har slitt med i voksen alder.

- Det var en gigantisk nedtur å slutte med kaffe. Jeg fikk virkelig føle på kroppen hvor mye kaffen påvirker psyken. Å kutte ut godteri, gjøre om på matvanene, og å trene, var enkelt sammenlignet med kaffekutten. Bare det å stå opp om morgenen, få ungene ut av huset og sitte med pasienter, føltes mye tyngre enn normal. Jeg hadde pasienter som påpekte spøkefullt at jeg burde gå hjem å legge meg igjen, forteller Richard Siebert.

Belønning skapes i hjernen

Han forteller at psykologien i all form for avhengighet er å stimulere belønningssenteret i hjernen. Det har vært dokumentert siden psykiateren Freud og fysiologen Pavlov, skrev sine psykologiske teorier.

Forskning har vist at kaffe aktiverer noen av de samme nervereseptorene i hjernen som marijuana.

- Jeg er ganske interessert i den generelle psykologien rundt kaffe og hvordan kaffe påvirker psyken. Man blir faktisk oppstemt av kaffe. Fra naturens side drives vi veldig primitivt av vårt behov for belønning. Grunnen til at belønningssenteret i hjernen blir trigget av positive opplevelser har med livsopprettelse å gjøre: Å overleve, å formere seg og å holde seg i fysisk form og være frisk. Satt på spissen føler man seg bra av å spise, man føler seg bra av å ha sex og man føler seg bra etter en løpetur i skogen. Får vi ikke stimuli blir vi deprimerte og passive, sier Richard Siebert.

Han sier mennesker til alle tider har brukt ulike stoffer, for å ta en liten snarvei rett inn til belønningssystemet i hjernen.

- Når vi for eksempel drikker en kopp kaffe har vi ikke gjort noe arbeid for å fortjene godfølelsen. Vi sniker oss rett og slett til en godfølelse ved hjelp av kjemiske stoffer, sier han.

Å miste belønningen

Men hva skjedde egentlig med rusterapeut Richard Siebert da han kuttet ut kaffen?

- Jeg ble slapp, trøtt, sur, ukonsentrert og hadde også litt hodepine i starten, sier han.

Men ifølge Siebert var det største problemet at han ikke lenger hadde sin daglige «mikro-belønning» tilgjengelig.

- Livet består av mange hverdager som fylles med små ritualer. Slik skaper mennesket mening, og slik gir vi oss nødvendige belønninger. Litt som små julaften-følelser 20 ganger om dagen. I all avhengighets-lære kommer det frem at man må erstatte en avhengighet med en annen. Bedre forklart: For å bli mindre avhengig av en svært skadelig uvane, må man erstatte det med et mindre skadelig rituale. De daglige kaffekoppene ble altfor viktige for meg til at jeg ønsket fortsette å slutte helt. Jeg kuttet heller ned noe på totalmengden, sier Siebert.