Eksperttips til den beste kaffen

Publisert av Karoline Åfløy. 08 november 2018

I et hav av malingsgrader, kaffebønner og trendy utstyr kan selv en enkel kopp kaffe virke komplisert. Men det trenger det ikke være.

Her kommer fem tips til hvordan du lager fantastisk kaffe i kaffetrakteren hjemme.

1. Ferske bønner

Blog image

Et must for at kaffekoppen skal bli god er kaffebønner av god kvalitet. Det forteller Anton Söderman, barista på Kaffebrenneriet og norgesmester i kaffesmaking. Hvor bønnene kommer fra er smak og behag - det viktigste er at de er ferske.

– Gå inn på en ordentlig kaffesjappe og se etter brennedato. Bønnene skal ikke være altfor gamle, helst mellom én til to-tre uker gammel.

Har du en kaffekvern hjemme, kan du godt kverne bønnene selv for å få en ekstra fersk kaffekopp om morgenen. Kaffebønnene mister nemlig noe av aromastoffene kort tid etter at de er kvernet. Lager du traktekaffe, er det best å male bønnene på medium kverningsgrad. Men husk å kverne bønnene innen 3-4 uker, etter dette begynner de å miste den gode smaken.

2. Skyll filteret

Skyll kaffefilteret i vann, og bruk aller helst hvite kaffefilter. Brune kaffefilter avgir nemlig papirsmak og gjør at kaffen smaker bittert. Det er heller ikke sånn at brune kaffefilter er mer miljøvennlige enn hvite. Skyll derfor et hvitt kaffefilter godt før trakting for best resultat. Da fjerner du lo fra filteret som kan avgi smak, og kaffesmaken blir bedre og renere.

3. Bruk riktig mengde vann

Mengde vann og kaffe er mer avgjørende enn man kanskje skulle tro. Et profftips er å bruke vekt når du måler opp. Bønnene kan nemlig har litt ulik tyngde og størrelse, og måling med skje blir ikke nødvendigvis like nøyaktig. En god tommelfingerregel er å bruke mellom 60 og 65 gram per liter vann.

4. Riktig tid og temperatur

Kaffe skal ikke koke. For best smak bør temperaturen ligge mellom 92 og 96 grader. Traktetiden bør ligge på 4-5 minutter. For lang tid gjør kaffen bitter, og får kaffen for kort traktetid rekker ikke vannet å ta med seg god smak, aroma og duft.

5. Ren kaffemaskin gir best kaffe

Det er fort gjort å glemme og rense kaffetrakteren jevnlig. Dette er ikke bare av hygieniske årsaker, kaffen smaker faktisk bedre fra ren maskin. Heldigvis er rens av kaffemaskinen en nokså enkel affære. Alt du trenger er et rensemiddel, rent vann og noen minutter til disposisjon. Bland rensemiddelet i vann, hell det i kaffetrakteren og trykk på start. La vannet med rensemiddelet ligge i trakteren noen minutter før du gjentar seansen med rent vann et par ganger for å skylle ut eventuelle rester. Renser du kaffetrakteren en gang i måneden vil du ikke bare få god og velsmakende kaffe, kaffetrakteren vil også leve lenger og gi deg fersk kaffe i årevis fremover