Gjenbruk av kaffegruten

Publisert av Rita Tvede Bartolomei. 08 november 2018

Firmaet Gruten i Oslo samler inn kaffegrut til håndsåpe og kroppsskrubb. Men du kan også dyrke gourmetsopp i kaffegrut.

- Nordmenn er stordrikkere av kaffe, men mye av kaffegruten går rett i søpla. Det er synd, fordi kaffegrut kan brukes til så mangt: Til jordforbedring, i såper og skrubber, til å dyrke østerssopp i, og som luktfjerningsmiddel, sier Siri Mittet, daglig leder og gründer av Gruten.

Skapte business av kaffegrut

Da Siri Mittet bygget opp en privat markkompost-binge for noen år tilbake, fant hun ut at de røde kompostmarkene elsket kaffegrut.

- Jeg tenkte at det må være mye bra i den gruten. Jeg gjorde litt research, og kom over utrolig mange bruksområder for kaffegrut, sier hun.

Det ble starten på Gruten, som har blitt en fulltidsgeskjeft for Mittet. Nå samler Gruten inn økologisk kaffegrut fra Godt Brød-kjeden, og fra fem kaffebarer i Oslo sentrum. Av den produseres deres Gruten-skrubb og Gruten-såpe.

- Volumet er ikke stort for øyeblikket: Rundt 5 kilo i uka til produksjon av såper og skrubb. Satsingen har vært fokusert på kursvirksomhet om gjenbruk av kaffegrut, og jeg får mange henvendelser fra privatpersoner. Dessverre føler jeg det er mindre interesse for gjenbruk av kaffegrut fra renovasjonsbransjen. Det er ennå ikke så mye fokus i Norge på lokal verdiskapning og gjenbruk på mikronivå, sier hun.

Dyrker østerssopp i fabrikk

Snart realiserer Siri Mittet en annen drøm basert på kaffegrut: Sommeren 2018 startet Gruten med småskala-produksjon av østerssopp fra to containere i Vollebekk Fabrikker.

- Fabrikklokalet skal være en inkubator for grønt- og sosialt entreprenørskap. Her skal vi etablere en soppfarm i to store containere, som er 12 meter lange og 2,5 meter brede. Vollebekk Fabrikker er et samarbeid mellom OBOS, eiendomsutvikler Aspelin Ramm og Pådriv-prosjektet hvor Gruten er medlem, sier hun.

Hun sier det er heldig for Gruten at en av de mest ettertraktede matsoppene, greier seg med kaffegrut som eneste matkilde.

- Målsetningen er å produsere rundt 300 kilo sopp i måneden, dyrket frem på kaffegrut, sier hun.

Kaffegrut er ypperlig gjødsel

Siri Mittet sier at for folk flest, så er trolig kaffegrut mest anvendelig til bruk i hagen som gjødsel.

- Det er en del nitrogen i kaffe, slik at den i små mengder kan brukes rent som gjødsel. Likevel er det best å kompostere kaffegruten først, i en enkel markkompost-binge. Selv har jeg erfart at kaffegrut også skremmer vekk uønskede krypdyr fra plantene, sier hun.

Kaffegrut til lys og kopper

Gruten selger også kaffekopper produsert i Tyskland, av 40 prosent kaffegrut. Men kaffegrut kan faktisk brukes i alt fra hjemmeproduserte stearinlys med kaffeduft, til effektiv utrenskning av peisen. Har du sko som lukter surt, kan du anvende kaffegrut også i dem.

Om du er mer opptatt av kaffegrut til kosmetisk bruk, så kan du lage din egen såpe eller kroppsskrubb. Koffeinet som finnes i kaffegruten, skal ha en drenerende effekt på huden. Enkelte mener det hjelper mot cellulitter og mot poser under øynene. Mye fordi koffein øker blodsirkulasjonen.

Ønsker du en skikkelig kaffeopplevelse på arbeidsplassen?

Kaffemaskin med kvern