Kaffe gir mer kick enn energidrikker

Publisert av Rita Tvede Bartolomei. 07 november 2018

Doktor Ole Henrik Krat Bjørkholt, sier koffein har spesielt gunstig effekt ved utøvelse av utholdenhetsidretter.

Bjørkholt er spesialist i almennmedisin og fastlege ved Wernergården Legesenter i Drammen. Han forteller at ved riktig mengde koffein kan ytelsen faktisk økes med tre til fem prosent over en halvtimes periode. - Dette er mye i toppidrett, slik som i 10 km langrenn. Virkningen ved styrkeidrett er noe mer usikker, men mye tyder på at det også her er en potensielt gunstig effekt, sier han.


Færre trøtthetshormoner

Den eksakte mekanismen bak koffeins prestasjonsfremmende virkning, er noe omdiskutert, forklarer allmennspesialisten. Men effekten har trolig forbindelse med hemming av kroppens evne til å oppleve trøtthet.

- På fagspråket vil det si at koffein er med på å hemme opptak av kroppens egne trøtthetshormoner, adenosin. Da blir man rett og slett mindre trøtt, både mentalt og fysisk. Så må man sørge for å drikke litt vann ved siden av for å holde hydreringen oppe, sier Ole Henrik Krat Bjørkholt.

Norsk Kaffeinformasjon refererer også til forskning på koffein og prestasjoner, fra American College of Sports Medicine (ACSM). Her kommer det frem at et par kopper kaffe før løping eller sykling, fører til bedre ytelse og mer opplagthet. Inntak av kaffe før utholdenhetstrening gjør nemlig at kroppens karbohydratlager; glykogen, bevares lenger.

Men nyt med måte

Selv om det skal enorme mengder til for å dø av kaffeinntak: Vi snakker om så mye som 80 til 100 kaffekopper i løpet av svært kort tid - så råder fastlege Krat Bjørkholt til å nyte koffein på en ansvarlig måte. Ungdom bør helt klart innta mindre koffein enn voksne, siden de har lavere toleranse for større mengder koffein. Dette informerer også Folkehelseinstituttet om på sine nettsider. Her fokuseres det spesielt på det økende inntaket av energidrikker blant ungdom. Myndighetene anbefaler ikke gravide kvinner å innta mer enn 300 milligram koffein daglig. Det vil si, ikke mer enn rundt en til to kopper kaffe daglig.

Den ideelle mengde

Koffeinens prestasjonsfremmende effekt gjelder opp til et visst nivå, sier Ole Henrik Krat Bjørkholt.

- Deretter vil ikke økt mengde koffein gi ytterligere forbedring av prestasjonsevnen. Tvert imot vil for mye koffein gi symptomer som hjertebank, kvalme og svimmelhet. Den ideelle mengde koffein for å oppnå prestasjonsfremmende effekt, ser ut til å være rundt 3 til 6 milligram per kilo kroppsvekt. For en person på 75 kilo tilsvarer dette to til fire kopper kaffe, sier Ole Henrik Krat Bjørkholt.

Siden koffein også er et sentralstimulerende stoff, vil det virke søvnhemmende. Dessuten kan for høyt inntak føle seg uvel og få høy puls.

- Derfor bør man heller ikke innta kaffe etter klokken 18.00 om man sliter med søvnproblemer, sier Krat Bjørkholt.

Mer koffein gir mer energi

Sjefskonsulent ved DTU Fødevareinstituttet i Danmark, John Christian Larsen, forklarer at det er kaffe som troner på koffein-førsteplassen, og derfor også gir mer energi.

John Christian Larsen forteller at sukker, som finnes i cola og energidrikker, ikke har stor ekstraeffekt på energinivåene i kombinasjon med koffein-inntak. Kaffedrikken som er mildest for magen, ifølge Larsen, er espresso.


Koffein fra drikke blir tatt opp raskere enn hvis du for eksempel spiser mat eller en pille, forteller Larsen.

- Koffein blir absorbert i blodbanen og fordelt videre ut i kroppen. Avhengig av person, så sier man at den største effekten kommer etter en til halvannen time. Så går det mellom tre og syv timer før mengden er halvert, sier han.