Kreativ kaffekunst

Publisert av Karoline Åfløy. 06 November 2018

Kaffe kan være mer enn bare en fryd for smaksløkene, det kan også være kunst for øyet.

Kaffekunst, eller latte art som det også heter, blir stadig mer populært blant baristaer og kaffetørste nordmenn. Kunsten består av en shot med espresso og steamet melk, hvor baristaen heller melken på en bestemt måte for å lage mønster i kaffens overflate.

Nikita Sarino er barista på Kaffebrenneriet på Torshov og ble nylig norgesmester i nettopp latte art. Konkurransen var en del av Kaffe-NM, som gikk av stabelen i Kristiansand i mars 2018. Nikita har lang erfaring som barista, men interessen for kaffekunst kom først etter ivrig overtalelse fra kollegaene på Kaffebrenneriet. Og kollegaene er ikke hvem som helst, de tok nemlig andre og tredjeplassen i norgesmesterskapet i latte art.

Blog image

– Vi prøver litt hver gang vi er på jobb. Det er jo veldig gøy, og etter at man har jobbet her såpass lenge blir det den videre utfordringen, og prøve å bli bedre i latte art.

Øvelse gjør (norges)mester

Selv om latte art kan virke noe komplisert, er det ikke umulig å få til, selv om du ikke er barista. Det som trengs er en del øvelse, og en melkesteamer, såklart.

– Man lager en espresso først og steamer melk, og så skal du helst få en så silkemyk melk som mulig, uten for store bobler og for mye luft. Helleteknikken er viktig, strålen skal være tynn og når du vil at det hvite skal synes så heller du litt nærmere sånn at du får tykkere melk. Det er den tykke melken som legger seg på toppen, forteller norgesmesteren.

Etter at helleteknikken er noenlunde i boks er det bare å la kreativiteten flyte. Du kan også bruke en tynn gjenstand til å lage mønster på toppen. Nikita gikk av med seieren med en elefant og en tulipan i kaffekoppene.

Coffee Bloge Image

– Før konkurransen gir du to bilder til dommerne av to ulike kaffekopper, og så skal du prøve å lage to typer som er så like bildene som mulig. I den første runden skal du lage en kaffe uten at noen ser på, og så er det en andre runde hvor dommerne står og observerer deg. Da får du også poeng og trekk for mer tekniske ting, fortsetter Nikita.

Til tross for litt ekstra nerver under konkurransen er Nikita opptatt av at latte art først og fremst skal være gøy. Man trenger heller ikke planlegge på forhånd hva man skal lage, men heller ta det litt på følelsen når man begynner å helle. Kanskje ender det opp som et hjerte, elefant eller påfugl.

Videre til VM i Brasil

Nikitas kaffekunst skal også snart få internasjonal konkurranse. I november 2018 arrangeres nemlig VM i et av verdens største kaffeland, Brasil. Da møtes representanter fra land over hele verden til nye runder med skummet melk og kreative mønstre.

– Det blir veldig spennende, jeg tror Australia er ganske flinke og flere asiatiske land pleier å gjøre det veldig bra, avslutter Nikita.

Se alle vinnerne fra 2018 kaffe-NM her.