Slik velger du riktig kaffe

Publisert av Liv Bente Tiedemann. 04 mars 2019

Har du drukket den samme kaffen i mange år, kan det være på tide å utfordre deg selv og prøve noe nytt. Sjansen er stor for at du finner en ny kaffefavoritt – eller to.

– Kaffesmak har alt med personlig preferanse å gjøre. Jeg sier alltid: Den beste kaffen er den du selv drikker! For selv om du drikker verdens dyreste kaffe, trenger den ikke smake godt for deg, sier Marit Lynes, daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon.

Hun mener at det bare er én ting å gjøre for å finne ut hvilken kaffe som passer deg best, og det er å smake på mye forskjellig kaffe.

Finn ut mest mulig om kaffen

– Når du drikker kaffe på kaffebar eller hjemme hos venner og familie, må du smake og virkelig kjenne etter. Finn ut mest mulig om kaffen; spør om kaffemerke, region, dosering, malingsgrad, bryggemetode og så videre. Og spør deg selv hva det er du liker eller ikke liker ved smaken.

– Liker du ikke kaffesmaken, er det ikke dermed sagt at det er dårlig kaffe eller at den er tilberedt feil. Kanskje den rett og slett ikke harmonerte med smaksløkene dine.

Kafeeksperten mener at det hersker mange misoppfatninger om kaffe. Eksempelvis kan man høre at noen sier de ikke liker traktekaffe, eller at de elsker presskannekaffe.

– Men dette er tilberedningsmetoder, som ikke sier noe om hvordan kaffen smaker. Når det er sagt, kan selvsagt tilberedningsmetoden påvirke smaksopplevelsen, og feil tilberedningstid og temperatur kan ødelegge det som i utgangspunktet er en svært god kaffe.

Settingen kan påvirke smaken

Kaffe er en sosial drikk som er til stede i mange sammenhenger. Og da kan settingen medvirke til den gode smaksopplevelsen, mener Lynes.

– Er vi i hyggelig lag på et fint sted, er det som om det vi spiser eller drikker smaker enda bedre enn det ville gjort ellers. Jeg vil heller drikke en dårlig kaffe på en piazza i Roma enn en god kaffe på jobben, sier hun.

Fra bitter til søt kaffe

Kaffe vokser i mange land, og akkurat som druer gir vinen sin egen smak, setter kaffebønnene sin unike smak på kaffen. Jordsmonn og klima spiller også en stor rolle for hvilken smaksprofil kaffebønnene utvikler.

Kaffe kan ha smak av sjokolade, nøtter, solbær, vanilje, karamell, aprikos, sitrus, brent, gress, potet, blomster, krydder, lær, erter, jordsmak og tobakk etc.

Her er det som kjennetegner kaffen i noen av de store kafferegionene:

Mellom-Amerika og Columbia: Tradisjonell kaffe som er rund og fyldig, lett og velbalansert. Ofte fruktig med smak av steinfrukt og skogsbær.

Brasil: Lav syrlighet og kan oppleves som sødmefull. Kaffen smaker av sjokolade, tørket frukt og nøtter.

Etiopia: I kaffens hjemland har kaffen ofte florale toner med innslag av plommer, jordbær og blåbær.

Kenya: Kraftig kaffe med en tropisk smak. Kan ha en nesten tomataktig syrlighet.

Indonesia: Litt bitter og jordaktig på smak med innslag av krydder.

Hawaii: Søt aroma og mild og blomsteraktig på smak.

Brenningsgrad på kaffen

Internasjonalt har kaffeprodusentene gjerne navn for de ulike brenningsgrader, slik som Light Roast, City Roast, Full City Roast, French Roast og Italian Roast. Det er imidlertid ingen universell standard, og brennerne følger gjerne sine egne oppskrifter og lager sine egne blandinger. Kaffe brent i Norge har gjerne en lysere brenningsgrad, ifølge Norsk Kaffeinformasjon.

For deg som skal utforske nye kaffesmaker, er det nyttig å vite at lys brenning fremhever syrligheten og eventuelt fruktige smakskomponenter. Mens mørkere brenning gir mer fylde og sødme, men også mer bitterhet og mindre syrlighet.

Ved for mørk brenning mister kaffesortene sine særegne smakskarakteristikker.