Hvordan defineres smak?

Publisert av Karoline Åfløy. 08 november 2018

Kaffe er ikke nødvendigvis bare kaffe. Deilig lukt, fyldig farge, og selvfølgelig rik smak er viktige faktorer som spiller inn i en perfekt kaffekopp.

Men hva definerer egentlig god smak? Og hva slags kaffe smaker best?

Anton Söderman jobber som barista på Kaffebrenneriet på Torshov og er ekspert på å smake god og dårlig kaffe. Han er nemlig norgesmester i Cup Tasting, eller kaffesmaking som det heter på folkemunne.

– Det går ut på at man skal smake forskjellen på forskjellige typer kaffe. Vi har et sett med tre kopper, der to av koppene er sammen type kaffe og den tredje en annen. Da gjelder det å finne den som er annerledes, og det er bare å smake i vei, forteller norges smaksekspert.

Smak av været

Men hva er det egentlig man smaker?

– Det gjelder å finne om det er noe som stikker seg ut; er det noe som smaker ekstra syrlig, ekstra brent eller noe som smaker billigere. Jeg søker ofte etter syre, for det kjenner jeg ganske tydelig i munnen, sier Anton.

I NM i Cup Tasting er det kaffebønnene som står i sentrum, og det er også her smaken ligger. De hemmelighetsfulle bønnene kan inneholde hint av både jordbær, blåbær og blomster. Det er flere faktorer som spiller inn i smaksbildet til bønnene, og hvor kaffen kommer fra er ett av dem.

– Kenyansk kaffe har ofte en tydelig syrlig smak, etiopiske bønner er mer lette for florale. Kaffen fra Sentral-Amerika er rundere og søtere. Det som spiller en rolle her er jordsmonn, vær, antall soltimer, måten de er tørket på, og også typen bønner, forteller Anton engasjert.

Blog image

Inn med teskje: Kaffe smaker best med skje mener Anton, i hvert fall når smaksløkene skal settes på prøve.

Den viktige konsistensen

Selv foretrekker Anton kaffe fra Sentral-Amerika, med afrikansk kaffe som en god nummer to. Han anbefaler nysgjerrige kaffeelskere å utfordre seg selv og prøve nye smaker, hva man liker best avhenger veldig av smak og behag. Til tross for at Anton har jobbet profesjonelt med kaffe i en årrekke, beskriver han seg selv som ganske ukomplisert når det kommer til smak.

– Jeg liker kaffen best når den har en god balanse, ikke for mye syre og ikke for brent. Og den må være rund og søtlig. Det som også er veldig viktig for meg er munnfølelsen, hvordan kaffen og konsistensen føles i munnen. Føles den litt kremete og sirupsaktig er jeg veldig fornøyd, smiler han, og legger til;

– Det som er mest fascinerende med kaffe er at det ikke finnes en fast oppskrift. Det er like mange kaffeoppskrifter som det finnes folk på jorda, og man må bare finne det som passer best for hver enkelt.

Til VM i Dubai

Nylig var Anton med i VM i Cup Tasting i Brasil. Kaffesmaking har blitt populært verden over og blant annet Japan har vokst seg gigantisk innenfor spesialkaffe. Men det skremmer ikke den erfarne baristaen, som ga alt i mesterskapet.

– Jeg har aldri vært med i VM før, så det var veldig spennende. Egentlig er jeg bare fornøyd med at jeg har kommet så langt.