Tre tips til god kaffe

Publisert av Karoline Åfløy. 05 november 2018

Til tross for at de fleste av oss vet hvordan en kaffemaskin fungerer, blir ikke alltid resultatet vellykket. Mye kan nemlig gå galt før kaffen havner i koppen.

Hvorfor er det sånn at samme type kaffe både kan bli god og dårlig? Brent og besk smak, bitter ettersmak, sur kaffe i kantina på jobben, du kjenner nok til det. Heldigvis er det like lett å lage god kaffe som dårlig, med bare noen få triks i ermet.

Kristian er daglig leder på Hendrix Ibsens kaffebar i Oslo, barista og kaffegründer. Med en lidenskap for kaffe deler han gladelig sine beste tips til god kaffe. For han er det ikke nødvendigvis den dyreste og mest fancy kaffen som er den beste. Det lover godt for oss vanlige kaffedrikkere.

Blog image

– Verdens beste kaffe kan bli fryktelig dårlig hvis den blir behandlet dårlig. For meg er god kaffe solid brygget filterkaffe der du får en bra opplevelse. Det trenger ikke være så fryktelig fancy, men det må være et visst kvalitetsnivå, understreker han.

Tre tips til hvordan kaffen alltid blir god

1. Bruk riktig mengde vann

I Norge er vi heldige og har rent og friskt vann, og vann er første bud når det kommer til god kaffe. For mye kaffe i forhold til vann gjør at det tas ut for mye innhold av kaffen, som igjen gjør kaffen bitter. På kaffespråket kalles dette ekstrahering, som rett og slett betyr at vann kommer i kontakt med kaffe og tar med seg smak, farge og aromastoffer som oppløses i vannet. For lite vann vil dermed gi lite smak. Kristians tips er å rett og slett bruke oppskrifter når man måler opp.

– Jeg bruker oppskrifter som baserer seg på mengde kaffe i forhold til mengde vann, ganske enkelt. Utgangspunktet mitt er 65 gram kaffe per liter vann.

2. Velg riktig malingsgrad

Kaffen blir ikke så god hvis du bruker feil malingsgrad. Jo finere kaffen er malt, jo kortere tid bruker vannet på å ta med seg smak. Dette kalles kontakttid, altså tiden der vann og kaffe er i kontakt med hverandre. Med grovere malt kaffe vil vannet dermed bruke lengre tid på å trenge gjennom.

For eksempel vil en kaffeautomat på jobben bruke finmalt kaffe, fordi vannet suser raskt gjennom og ned i koppen. Når man kverner kaffen hjemme kan man styre dette selv og bruke en kaffekvern. Hvor fint eller grovt bønnene males kommer an på hva man liker, men også på kaffemaskinen man bruker. Har maskinen lang kontakttid brukes det grovmalt kaffe, og med kort kontakttid brukes finmalt.

– Til filterkaffebrygging kverner jeg medium grovt. Og så er det selvfølgelig viktig at du kverner kaffen rett før du brygger.

3. Nyt kaffen med det samme

Kaffen smaker best når den er nytraktet, det er det ingen tvil om. Men visste du at kaffen faktisk danner garvesyrer hvis kolben blir stående lenge i kaffetrakteren? Kaffe som oppbevares for varmt får etter en kort stund en besk og sur smak. Så selv om du har både riktig vannmengde og malingsgrad, er det ikke til å unngå at kaffen blir sur dersom du ikke drikker den innen rimelig tid. Rekker du ikke det kan du alltids helle den over i en kanne, da bevares nemlig de gode smakene.

Ønsker du en skikkelig kaffeopplevelse på arbeidsplassen?

Kaffemaskin med kvern