Unngå disse kaffetabbene

Publisert av Liv Bente Tiedemann. 02 November 2018

Rengjør skikkelig

Du trenger ikke å være en proff barista for å lage god kaffe, men det er flere ting du kan gjøre for å få et bedre resultat. Her er noen typiske feil du kanskje gjør uten at du er klar over det.

Kaffetrakter, kjele, kolbe, presskanne, glasskanne eller filterholder – uansett hva du bruker, må utstyret rengjøres med jevne mellomrom, helst hver annen uke. Kaffen inneholder nemlig fettstoffer som legger seg som et belegg i kolber og kanner. Du bør vaske utstyret med mildt såpevann eller med et rensemiddel for kaffemaskiner. Vær nøye med «kriker og kroker» hvor det lett samler seg kaffepulver og søl. Gamle kafferester kan påvirke kaffens smak og aroma.

Skyll filteret før bruk

Trodde du at det bare var å bruke kaffefilteret rett fra pakken? Å nei, da. Nye kaffefilter kan avgi lo, så derfor er det alltid lurt å skylle filteret i vann før du trakter. Du kan dessuten fint bruke ubleket filter. I dag er de hvite filtrene oksygenbleket og derfor like miljøvennlige som de ublekete.

Bruk riktig vann

Det høres kanskje rart ut at du kan bruke «feil» vann. Men siden den ferdige kaffen inneholder rundt 98,5 % vann, er det klart at vannets kvalitet betyr mye for kaffesmaken. Du bør derfor bruke vann som er friskt og kaldt og kommer rett fra springen.

Oppbevar kaffen riktig

Kaffe er ferskvare, og en åpnet kaffepose holder seg ikke mer enn en drøy uke etter at du har åpnet den. Det gjelder for både malt kaffe og kaffebønner. For å bevare smak og aroma på best mulig måte er det viktig at du oppbevarer kaffen i en lufttett beholder – helst i originalemballasjen – i romtemperatur. Legger du en åpnet kaffepose i kjøleskapet eller fryseren, kan det oppstå kondens i tillegg til at smak og aroma kan bli påvirket av andre matvarer.

Doser riktig

Hvor sterk du ønsker kaffen, er en smakssak. Ekspertrådet er å bruke 60 g kaffe per liter for å få en god og fyldig kaffe. Måleskjeer får du vanligvis gratis i dagligvarebutikken.

Server kaffen raskt

Nylaget kaffe smaker best, uansett hvilken bryggemetode du bruker. Så server den så raskt du kan, helst innen en halvtime, for å unngå at den blir besk og bitter.

Ikke lytt til kaffesnobbene

Det finnes mange kaffesnobber der ute som tror de vet alt om kaffe. La deg ikke påvirke for mye av det andre forteller deg, men lytt til dine egne smaksløker og drikk den kaffen du liker best. God kaffe handler til syvende og sist om smak og behag. Trenger du tips og råd, bør du heller oppsøke en spesialbutikk for kaffe der fagekspertene jobber.